Select Page

Hier nog een aantal wijnen die een glimlach op mijn mondhoeken toverden (van zo’n gniffellachje tot de zeer uitbundige lach van oor tot oor) in de maand november:

Schuimwijnen

  • Champagne De Sousa, Brut Tradition (de opener bij een bezoekje aan De Sousa en al direct goed voor dat open mond gevoel en altijd garant voor een goede inzet van het weekend).

Een paar lekkertjes in de goedkopere prijsklasse (5 à 10€)

Wit:

  • Bodegas Arúspide – Ardales Airen – 2009 – Spanje – Castilla La Mancha (100% airen)

Een biologische airen die gewoonweg lekker wegdrinkt. Trouwens het ecologisch gedachtengoed is bij deze wijn zeer ver doorgetrokken: gerecycleerd glas, gerecycleerd papier voor het etiket en enkel gebruik van watergebaseerde inkten.

  • Bodegas Neo – Au Oro – DO Rueda – 2009 – Spanje – Castilla y Léon (90% verdejo – 10% sauvignon blanc)

Zestyfrisheid die ook in de winter heerlijk wegdrinkt en naar een zinderende zomer doet verlangen. Heerlijk om samen met wat (Spaanse en Italiaanse) vrienden en tapa’s weg te klokken.

Rood:

  • Saladini Pilastri – Rosso Piceno – 2008 – Italië – Le Marche (30% montepulciano – 70% sangiovese)

Een vlotte Italiaan die prijs-kwaliteit alles heeft. Biologisch gemaakt.

  • Weingut Simon – Schwarzriesling – Franken – 2009 – Duitsland

Dit is gewoon zo één van die fun wijntjes. Schwarzriesling zou hetzelfde als pinot meunier zijn. Gebotteld in een bocksbeutelfles met schroefdop. Complexloos achterover te slagen.

In de genieters in het duurdere prijsgamma:

Rood:

  • Domaine Langlois Chateau – Vieilles Vignes – Saumur-Champigny – 2004 – Frankrijk – Loire (100% cabernet franc)

Dit is zo een cabernet franc om schrik van te hebben en eentje zoals ik ze maar zelden proef. Vol, genereus met het fruit en een soepele krachtigheid met een stevige dot hout. Om (heel) rustig van te genieten.

En dan is het natuurlijk ook pinot noir weer. Een paar lekkere exemplaren waarvan ik heb mogen genieten:

  • Domaine Parent – Pommard – La Croix Blanche – 2007 – Frankrijk – Bourgogne

Pommard is goed voor de wat krachtigere type pinot noir en ook deze fles bevestigt dat. Gewoonweg het yammie spul (waarbij je snakt naar een volgend glas).

  • Bodega Chacra – Pinot Noir “Cinquenta y Cinco” – 2008 – Argentinië – Patagonië

Een synergie tussen nieuwe en oude wereld. Piero Inciso della Rocchetta (telg uit de wijnmakersfamilie verantwoordelijk voor de cultwijn uit Toscan: Sassicaia) wou zijn eigen ding doen en is hiervoor zowat naar het andere eind van de wereld getrokken. Hij vond een overwoekerde wijngaard aangeplant in 1955 (vandaar de naam) en heeft hier alles terug op punt gesteld. Een nieuwe wereld pinot noir die zijn Italiaanse invloed niet kan wegsteken.

  • Tollot-Beaut – Chorey les Beaune – 2005 – Frankijk – Bourgogne

Pinot noir as it should be!

En Barolo mag natuurlijk niet op het appel ontbreken:

  • Giovanni Manzone – Barolo Gramolere Bricat – 2005 – Italië – Piemonte

Wat kan ik meer zeggen dat zulke wijnen me ontroeren en mateloos doen genieten en genadeloos terugkatapulteren naar één van de knapste wijnregio’s in the world (op zijn Clarkson’s uit te spreken) en ….

En wat voor lekkers heb jij zo al gedronken de laatste maanden?