Select Page

sevillabrusselMount Franklin – Sauvignon Blanc – Marlborough – 2008 (Nieuw-Zeeland)

Wreed expressief in de neus, zelfs in zo’n verdomds plastiek glaasje dat ze je in vliegtuigen geven. Eerst vers gemaaid gras en stekebezen (ja, ik heb Limburgse familie en rook dan ook direct de taart met stekebezen) op de voet gevolgd door een wilde horde citrusfruit. In de mond een kolonne frisse zuren nog in de verf gezet door de smaak van pompelmoes en een tikje exotisch fruit (was het daar mango dat ik proefde?).


Ik moet bekennen, ik was aangenaam verrast! Hey, we hebben het hier over vliegwijn, dat is plastiek flesjes van 187 ml en meestal serieuze bucht die amper aan de w van wijn kan likken. Die aangename verrassing was ook te verklaren omdat het deze keer eens geen chardonnay was (alhoewel dit wel zo op hun menu stond) en een wijn uit Nieuw-Zeeland, wow! Alvast toch iet of wat buiten de platgetreden paden. James T. Kirk zou trots zijn geweest.

Bij de weg, dit flesje is één van de producten van Paul Sapin, de specialist in 187 ml.

Score: Smile (zo’n verraste glimlach)

Cave de Tain – AOC Saint Joseph – 2007 (Frankrijk)

Onder de indruk van de witte wijn bestelde ik ook een flesje rood. Hier was de (enige) optie wat klassieker, van Cave de Tain uit de noordelijke Rhône en dus syrahgebied bij uitstek.

Opnieuw een redelijk uitbundige neus waarin vooral zwart fruit het hoge woord voerde met vele cassisvloeken. Dit (iets té) uitgesproken fruitig karakter kwam ook in de mond terug. Het flesje meldde dat dit van hun beste syrahdruiven is gemaakt. Wel dan wil ik écht niet de wijn proeven die van hun gewone syrahdruiven is gemaakt!

Verder las ik op het rugetiket dat deze wijn 12 maanden op eikenhouten vaten is verouderd, maar daar rook noch proefde ik ook maar iets van. In de mond was dit een lichtgewicht en, tja,  teleurstellend. Er kon zelfs geen monkellachje af. Misschien zou Brussels Airlines hier ook eens beter te rade gaan bij Paul Sapin?

Score: Neutral face

En jij?
Wat heb jij zoal voor lekkers (en minder lekkers) op vluchten gedronken?

Have a nice flying wine today!