Select Page

Tijdens de changez-versie van de Vlaamse Wijnblogdagen had ik o.a. een flesje sjampieter van den Delhaize aan Bert van ikwilwijn overhandigd. Ik was uitermate benieuwd naar de onafhankelijke mening van een bubbelspecialist (lees hier). Ook voor mezelf had ik een fles achter de hand gehouden. Ik wou ook wel eens aan den lijve ondervinden wat zo’n flesje van onder de 10€ in zijn mars had.

Zo gezegd, zo gedaan: de sabel bovengehaald en de fles gesabreerd. Zo had ik toch al een gift gedaan aan mijn bewaarengel met de wijn die rijkelijk vloeide bij de onthoofding…en als het vonkelende spul dan tegensloeg hoefde ik alvast niet te veel meer te drinken…

Trouwens deze champagne werd boven de doopvont gehouden onder de naam Louis Delder en zou een nevenproduct zijn van Champagne Guet uit Buxeuil (ik krijg al de kriebels als ik de term nevenproduct hoor…). De informatie op de fles is ruimschoots aanwezig: pinot noir 70%, pinot meunier 10% en chardonnay 20%.

Ondanks het overvloedig aanbod aan pinot-druiven was dit een eerder bescheiden champagne waarin vooral appels en citrusfruit hun (zurige) best deden. Ook in de mond niet veel soeps. Nope, ook hier miste ik de structuur waarvoor de pinot-druif gekend is. Ok, dit zijn bubbels (of beter “gebroebel“), maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wat ik mis is panache (zoals The Orbis of Wine het zo mooi verwoordt) en die verleidelijke gistaroma’s (goh, dan moet ik altijd denken aan de warme bakker in Trento waar we om 5u ‘s ochtends brioches gingen oppikken, die broodgeuren die dan je neus prikkelen, yammie).

Conclusie: geef mij maar  een (nog goedkopere) cava, daarvan worden mijn verwachtingen meestal ingevuld.  Hier gaan mijn verwachtingen van de wiederweerga aan diggelen. Het bewijs: meer dan de helft van de fles bleef staan die eerste avond…en, zoals je wel weet, zit de waarheid van de fles in de tweede helft!

En voor de rest, vier ze en drink overheerlijke wijnen op de laatste avond van 2009 en laat 2010 schitterend worden vol van zaaaaalige wijnen (met of zonder schuim)!