Select Page

Een avond bij Vinikus in het bonte gezelschap van een bont zootje ongeregeld dat zich wel eens durft te scharen onder de noemer wijnliefhebbers. Als binnenkomer overviel Gerd (getooid in een uitermate mooi tirolerjasje) ons met een verduivelds knap aperitief.

Bij het eerste glas dat ik kreeg, dacht ik aan riesling. Een neus die zowat uit het glas spatte en stevig wat mineraliteit in zijn mars had. Al vlug krulde er een glimlach over mijn lippen; de avond was goed ingezet (en kon al niet meer stuk).

Riesling was “a grape too far”. Bleek dat het hier om silvaner ging.

“Een silvawat?” vraagt u nu ongetwijfeld.

Tja, silvaner (in de Alsace beter gekend als sylvaner) is een redelijk onbekende druif die haar vaste standplaats heeft in de Franken, Duitsland. Daar komt ze meestal in de Bocksbeutel terecht, de traditionele platte ronde fles van de Franken. De letterlijke vertaling van Bocksbeutel zou zoiets zijn als “het scrotum van een geit”. Nou ik ken lekkerdere omschrijvingen om wijn in te bottelen.

Franken is het meest oostelijke van de 13 “anbaugebiete” in Duitsland. Silvaner is hier de ster, maar een tanende ster. Midden vorige eeuw was deze druif nog goed voor meer dan de helft van de wijngaarden, op dit moment heeft ze nog amper 21% in haar macht.

Volgens Oz Clarke is deze druif “Even at its best, Silvaner seems to have more of a style than an actual flavour.

Ook Jancis Robinson is niet zo onder de indruk van dit besje. “The nose of a Silvaner is (…) best described as neutral.

Maar dan hebben ze nog niet de Am Stein Silvaner Vinz in hun glas gehad. Ik was danig onder de indruk en nog meer toen ik hoorde dat dit druivensap uit die zogenaamde “simpele” silvaner geperst was.

Maar er is meer (is er niet altijd meer)…

Dit wijngoed heeft zich ook gestort op prachtige architectuur. Een gedeelte in steen en een ander gedeelte in hout opgetrokken, verbonden met elkaar. En in het gedeelte uit hout zijn er de gastenkamers en blijkbaar is daar “a toilet with a view”. Een toilet dat ongegeneerd uitziet op de wijngaard “Stettener Stein” (ja die van die supermineralige silvaner). Ik kan het me zo al voorstellen: de betere drukpoging met een overheerlijk glas silvaner in handreikwijdte en een uitzicht om van te snoepen. Soms kan kakken hemels zijn…

En ja er waren een aantal wijnbloggers in dat bonte gezelschap en dan groeit uit de immer bezige geest van Olaf weeral een leuk ideetje. De wijncarrousel. Ieder van ons licht iets van deze schitterend avond toe en linkt naar de volgende (en vorige). En als je dan al onze blogs doorploegt, krijg je een volledig overzicht van deze schitterende avond…

De vorige in de wijncarrousel is Wine-Itch.

De volgende in de wijncarrousel wordt momenteel nog uitgevochten tussen Vinama en The Orbis of Wine.