Select Page

Pinot noir, de prins van Bourgogne, is ook andere plaatsen aan het veroveren. Na prachtige pinot noirs uit Nieuw-Zeeland, proef ik ook meer en meer sappige en lipsmakkende exemplaren uit Argentinië. Zeker uit de hogergelegen wijngaarden (rond de 1.000 meter) in Mendoza, zoals Vista Flores in de Uco Vallei of uit de zuidelijk gelegen (en dus wat koelere wijngaarden) in Patagonië.

Hier nog twee van die Argentijnse exemplaren die me een stevige dot lachrimpeltjes bezorgden:

1. Antucura Barrandica Pinot Noir 2010

Bodega Antucura is het (droom)project van Anne-Caroline Biancheri. Antucura betekent zoveel als “zonnesteen” in de lokale Mapudungun taal. En ja, hier hebben we een pinot noir met veel zonnestralen in het glas, zwoel en tongstrelend. Duidelijk nieuwe wereld, maar met veel elegantie, zoals ik mijn prins van Bourgogne graag heb. Het geheim volgens Anne-Caroline: zonovergoten dagen afgewisseld met kippevelfrisse nachten.

2. Bodega Rolland Mariflor Pinot Noir 2009

Dit is een wijn die zich nestelt in de “Wauw”-klasse. Zonder een spoortje twijfel absolute top! Van de Bodega Rolland van Michel Rolland, gelegen in Mendoza, Argentinië. En ja, ik was uitermate nieuwsgierig hoe een Bordolees zou omgaan met een Bourgogne druif in Argentinië. Over een complexe relatie gesproken. Maar Michel Rolland doet dit met brio. Dit is zo’n wijn die zich zonder verpinken kan meten met het betere (lees: beste) werk uit de Côte d’Or.

2 keer pinot noir, 2 keer genieten, 2 keer lachrimpeltjes. Goh, meer hoeft dat echt niet te zijn. Het citaat hierna klopt dan ook als een uit inox gemaakte bus:

“Le Pinot noir, ce sang bleu de la généalogie bachique.”

— Gérard Oberlé