Select Page

 

De muil van de wolf

In de muil van de wolf

 

De wind die een rechtse hoek uitdeelt. Regen die dwarrelt en miezert(*). Mijn uitzicht terwijl ik geniet van mijn zondags spiegeleitje met ontbijtspek, een croissant en wat “pistolekes”.

Echt weer om een stevige rode wijn te ontkurken. Iets wat gisteren al doorheen me denderde. Dus trakteerde ik me op een (uit de kluiten gewassen) glas

Tormaresca Bocca di Lupo DOC Castel del Monte Aglianico 2006.

Heerlijk krachtig knetterend, zo’n houthakkerswijn: dat is het beeld dat ik erbij kreeg, geuren van een ongerept bos waar het net geregend heeft en een houthakker die stukken boomstammen klieft zodat je de tannines haast ruikt. Volg je?

De naam Bocca di Lupo laat me mijmeren naar mijn studententijd in Trento, het noorden van Italië.

 

 

***Als je wat oplette tijdens de les geschiedenis dan rinkelt er nu een belletje. Inderdaad, het Concilie van Trente vond in dit Noord-Italiaanse stadje plaats.***

 

Trento dus en examentijd en dan hebben die Italianen een gekke gewoonte. Net voordat je je examen aflegt, zeggen ze:

 

“In bocca al lupo!”

 

Vertaald: “In de muil van de wolf.”

Je antwoordt dan onbevreesd en met krachtige stem:

 

“Crepi!”

 

Vrij vertaald, “dat de wolf eraan crepeert”.

Eigenlijk een soort bezwering van het examen. Op zo’n moment wens je nooit iemand geluk, want volgens die bijgelovige Italianen is dat een garantie voor een slecht examen. “In bocca al lupo.” dat zeg je.

Bij mij heeft het alvast geholpen toen…

 

 (*) Wist je trouwens dat zo’n miezerige motregen in het Spaans “chirimiri” heet. Wat schitterend klinkende naam daarvoor. Ik voel zo al de regen aan me kleven en plakken en die paraplu die op zo’n momenten voor geen meter helpt.

 

Have a nice in bocca al lupo today!
Bart
17/08/2014

foto: Tambako The Jaguar