Select Page

Mijn twittertje (twitter: winehack) met de boodschap “drinking the Aneto 2004” leidde op de één of andere manier tot meer…veel meer…

Het toeval (dat ondoorgrondelijke Ka) wilde dat ook Wine-Itch Kaat (twitter: kaat_daans) de kurketrekker had losgelaten op toch wel net dezelfde fles.

Ze antwitterde:
i decanted a little bit … not yet compared the 2

Tja, dit schreeuwde om een wereldwijd web-overschrijdend experiment. En zo gingen we ieder in ons offline stulpje duchtig aan het karafferen. Dezelfde wijn, een gedeelte in een karaf overgegoten en een gedeelte zo uit de fles, geproefd op twee totaal verschillende plekken maar op hetzelfde tijdstip.

Ik was alvast benieuwd naar de resultaten…

Decanteren, karafferen, what’s in a word…

Decanteren, karafferen, het zijn woorden die vlotjes door elkaar worden gebruikt.

Eigenlijk is decanteren het voorzichtig uitschenken in een karaf van een fles oude wijn om zo het zuivere spul van het bezinksel te scheiden. Ja zo’n oude knakker heeft vaak heel wat bezinksel, dépot, restafval of hoe je het ook wilt noemen. En dat oogt niet zo smakelijk in het glas. Zodoende één van de manieren om te zorgen dat dit goedje niet in je glas terechtkomt, is te decanteren.

Karafferen is eerder een jonge wijn in een karaf schenken om deze een zuurstofkuur te geven en zo te zorgen voor een vluggere veroudering. Bedoeling is een gesloten wijn zijn aroma’s te laten vrijgeven en het dikwijls wat stroeve karakter (die tannine toch) te verzachten.

Maar, voor mijn part, gebruik die twee termen gerust door elkaar. Alleen een kniesoor (zoals mezelve) zal zich daar aan ergeren.

De 100 meter decanteren

Ik wil mijn bevindingen van deze vergelijking tussen een gekaraffeerde en niet-gekaraffeerde versie wel op jullie loslaten. Maar eerst moet er me toch iets van het hart.

Ik ben absoluut geen voorstander van decanteren. En karafferen, wel tja, dat doe ik enkel in hoogst uitzonderlijke gevallen.

Waarom niet decanteren? Heel simpel: decanteren staat gelijk aan een 90jarige verplichten de 100 meter in minder dan 12 seconden te lopen. De kans dat deze bejaarde de eindmeet levend haalt is verduivelds klein.

En karafferen dan? Goh, dat vind ik toch nog altijd zoiets als een vijfjarige ineens 35 laten worden. Geen puberteit, geen losbandig studentenleven maar ineens in de harde grote mensenwereld. Dan mis je toch heel wat, vind je niet?

Trouwens laat voor mij de wijn maar wat evolueren in het glas. Nog zo interessant.

Het experiment

Een gedeelte van de Sobredos Aneto 2004 gekaraffeerd en een tijdje in de karaf gelaten en dan kwam het moment daar. Twee glazen broederlijk naast elkaar. Wat viel op: de gekaraffeerde versie swingde uit het glas, was zondermeer heel wat explosiever in de neus. Maar het aroma dat overheerste in mijn neusgaten, ajakkes. Het leek of er een vrachtlading licht gesmolten drop in mijn glas was gekieperd. Echt niet mijn ding.

De niet-gekaraffeerde versie was een eind minder intensief in de neus maar liet zich van heel wat meer kanten zien. Wat rood fruit, een stevige streep zwart fruit met pruim en zwarte bes, wat kruidigheid, bloemetjes en, ja, ook een vleugje drop.

Dan een stevige slok. De versie non-karaffé had stevig wat tannines in zijn mars. De karaffé versie had ook die tannines maar verwonderlijk genoeg kwamen deze niet zachter over maar eerder stroever, bitterder. En al bij al leek deze wijn vlakker in de mond.

Conclusie

Voor deze jongen dient de karaf vooral als ornament in de kast en zal enkel in uitzonderlijke omstandigheden zijn ding mogen doen (zoals voor een twitterexperimentje).

Wat Wine-Itch zoal proefde, lees je hier.

Dit is een post in het kader van een onverwacht twitterexperiment tussen Wine-Itch en Have a nice wine today! Of er nog van die experimentjes volgen, dat zal Ka wel uitmaken…

Foto: FlickrJunkie