Have a nice Wine-Itch today! – Decanteren, karafferen, twitteren en andere onzin

Have a nice Wine-Itch today! – Decanteren, karafferen, twitteren en andere onzin

Mijn twittertje (twitter: winehack) met de boodschap “drinking the Aneto 2004” leidde op de één of andere manier tot meer…veel meer…

Het toeval (dat ondoorgrondelijke Ka) wilde dat ook Wine-Itch Kaat (twitter: kaat_daans) de kurketrekker had losgelaten op toch wel net dezelfde fles.

Ze antwitterde:
i decanted a little bit … not yet compared the 2

Tja, dit schreeuwde om een wereldwijd web-overschrijdend experiment. En zo gingen we ieder in ons offline stulpje duchtig aan het karafferen. Dezelfde wijn, een gedeelte in een karaf overgegoten en een gedeelte zo uit de fles, geproefd op twee totaal verschillende plekken maar op hetzelfde tijdstip.

Ik was alvast benieuwd naar de resultaten…

Decanteren, karafferen, what’s in a word…

Decanteren, karafferen, het zijn woorden die vlotjes door elkaar worden gebruikt.

Eigenlijk is decanteren het voorzichtig uitschenken in een karaf van een fles oude wijn om zo het zuivere spul van het bezinksel te scheiden. Ja zo’n oude knakker heeft vaak heel wat bezinksel, dépot, restafval of hoe je het ook wilt noemen. En dat oogt niet zo smakelijk in het glas. Zodoende één van de manieren om te zorgen dat dit goedje niet in je glas terechtkomt, is te decanteren.

Karafferen is eerder een jonge wijn in een karaf schenken om deze een zuurstofkuur te geven en zo te zorgen voor een vluggere veroudering. Bedoeling is een gesloten wijn zijn aroma’s te laten vrijgeven en het dikwijls wat stroeve karakter (die tannine toch) te verzachten.

Maar, voor mijn part, gebruik die twee termen gerust door elkaar. Alleen een kniesoor (zoals mezelve) zal zich daar aan ergeren.

De 100 meter decanteren

Ik wil mijn bevindingen van deze vergelijking tussen een gekaraffeerde en niet-gekaraffeerde versie wel op jullie loslaten. Maar eerst moet er me toch iets van het hart.

Ik ben absoluut geen voorstander van decanteren. En karafferen, wel tja, dat doe ik enkel in hoogst uitzonderlijke gevallen.

Waarom niet decanteren? Heel simpel: decanteren staat gelijk aan een 90jarige verplichten de 100 meter in minder dan 12 seconden te lopen. De kans dat deze bejaarde de eindmeet levend haalt is verduivelds klein.

En karafferen dan? Goh, dat vind ik toch nog altijd zoiets als een vijfjarige ineens 35 laten worden. Geen puberteit, geen losbandig studentenleven maar ineens in de harde grote mensenwereld. Dan mis je toch heel wat, vind je niet?

Trouwens laat voor mij de wijn maar wat evolueren in het glas. Nog zo interessant.

Het experiment

Een gedeelte van de Sobredos Aneto 2004 gekaraffeerd en een tijdje in de karaf gelaten en dan kwam het moment daar. Twee glazen broederlijk naast elkaar. Wat viel op: de gekaraffeerde versie swingde uit het glas, was zondermeer heel wat explosiever in de neus. Maar het aroma dat overheerste in mijn neusgaten, ajakkes. Het leek of er een vrachtlading licht gesmolten drop in mijn glas was gekieperd. Echt niet mijn ding.

De niet-gekaraffeerde versie was een eind minder intensief in de neus maar liet zich van heel wat meer kanten zien. Wat rood fruit, een stevige streep zwart fruit met pruim en zwarte bes, wat kruidigheid, bloemetjes en, ja, ook een vleugje drop.

Dan een stevige slok. De versie non-karaffé had stevig wat tannines in zijn mars. De karaffé versie had ook die tannines maar verwonderlijk genoeg kwamen deze niet zachter over maar eerder stroever, bitterder. En al bij al leek deze wijn vlakker in de mond.

Conclusie

Voor deze jongen dient de karaf vooral als ornament in de kast en zal enkel in uitzonderlijke omstandigheden zijn ding mogen doen (zoals voor een twitterexperimentje).

Wat Wine-Itch zoal proefde, lees je hier.

Dit is een post in het kader van een onverwacht twitterexperiment tussen Wine-Itch en Have a nice wine today! Of er nog van die experimentjes volgen, dat zal Ka wel uitmaken…

Foto: FlickrJunkie
(Visited 58 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Bart: Als wij nu eens een schietkraam begonnen met karaffen?
  Kermisseizoen staat toch voor de deur!

  Samenvatting: Ben ook niet voor karafjes!

  Twitterexperimenten on the other hand…..

 2. @Glen – Goh, een schietkraam met karaffen, wat moet ik dan als ornament in mijn kast zetten?

  En welkom in de anti-karaffeer club. Er zijn natuurlijk ook nog een heel aantal praktische redenen om niet te karafferen (alleen al het uitwassen van die karaf is zo’n job 😉 ).

 3. Ik gebruik ook heel zelden karaffen. Enkel bij een blindproevrij durf ik ze wel bovenhalen, als ik de fles Elzas of Bourgogne wil kunnen vermommen.
  En heel uitzonderlijk durf ik bv. een Savagnin non-ouillé (Bart, remember?) inderdaad van een 5-jarige peuter naar een behoorlijke oude pee laten evolueren in enkele uren.

 4. @St Etienne

  Die savagnin herinner ik me maar al te goed. Was echt wel yammie spul. En hier was de karaf inderdaad een goed hulpmiddel (alhoewel ik natuurlijk niet de originele versie rechtstreeks uit de fles heb geproefd, mmmm ruik ik hier een experimentje).

  Doet me trouwens denken aan die Nicolas Joly Savennière die ik eens op een zonnige middag op het terras van het Pomphuis dronk. Deze was ook gekaraffeerd en zaaaalig.

  Misschien valt het experiment met witte wijnen anders uit…of heeft het ook iets te maken met de biodynamische aanpak…

  Lap weeral stof voor een paar experimenten.

 5. grappig, hoe we onafhankelijk van elkaar bijna hetzelfde ruiken en proeven 😉
  met deze, om maar even te laten weten dat de zondagse “rust” mij eindelijk tijd gegeven heeft om ook mijn post te posten !

 6. @glen zonde van al dat moois, al heb ik geen etaleerkast ter mijner beschikking (en eigenlijk ook maar 1 karaf die naam waardig)
  maar twitter experimenten zijn altijd welkom, andere trouwens ook!

  @bart zouden we dan toch niet nog wit ergens tussen stoppen…?
  en wat een soepertroeper vergelijking, jong geweld blijft toch altijd een hoop charmes hebben!

Trackbacks/Pingbacks

 1. have a nice wine itch ! – een dot zuurstof pt II | Wine-Itch - [...] is een post in het kader van een onverwacht twitterexperiment tussen Wine-itch en  Have a nice wine today!…
 2. Caraffé ou non-caraffé – dinsdag 26 januari 2010 | Den Bloeyenden Wijngaerdt - [...] zijn onze wijnmeester en ondergetekende het eigenlijk niet mee eens… lees ook HIER. Dus vroeg het om een proefavond…

Leave a Reply