Select Page

Een heerlijke en razendinteressante proeverij rond die verleidelijke witte druif viognier mee mogen maken. De gastvrouw van dienst was Brenda, een Zuid-Afrikaanse jongedame die door het toedoen van Mr. Amor in België verzeilde. Ze runt een fijne wijnwinkel onder de naam Paradisi in Destelbergen waar -mede door toedoen van haar partner Kristian- het edele vocht van de hedonistische viognier centraal staat.

De schuldige van deze opzet was Jelle De Roeck, een wijnblogger die zich elke keer in een ander wijnthema stort en dan 4, 5 of 6 flessen lang hierover blogt. Meer dan de moeite van een virtueel bezoekje waard!

Een paar kogelpunten om voor mezelf één en ander te ordenen, en wie weet pik ook jij nog iets op:

 • Viognier is er in alle soorten, maten en gewichten: van slank en elegant tot wulps en uit je glas puilend, van 6,60€ tot 37,90€ (alvast op deze proeverij).
 • Viognier valt zondermeer in de categorie van de structuurdruiven: steeds stevig wat lijf in het glas.
 • Maar, in tegenstelling tot de wat bedeesdere chardonnay, staat dit wit besje garant voor stevig bedwelmende aroma’s en geuren die genadeloos flirten met je neus. Denk aan perziken waarvan het sap van je kin druipt, abrikozen die met een licht duwtje op het vel al een wulps parfum verspreiden en vers geschraapte zeste van bloedappelsien (zo heerlijk in dat appelsiensausje). Viognier is ook lente in je glas, een overweldigende snuif lentebloesems van appelaars, Japanse kerselaars en nog wat van die heerlijk geurende bomen. Ook vermoedde ik de geur van kamperfoelie, die zwoel geurende klimplant die zomerse avonden begeleidt. Verder roken onze neuzen brandnetels, gamba’s met grof zeezout op de BBQ (gemaakt in Puglia), de pel van garnalen, citrusfruit, een vleugje kumquat, wat pompelmoes, … Inderdaad aan aroma’s geen tekort.
 • Aciditeit is haar moeilijke karaktertrek: meestal eerder aan de lage kant. Alcoholpercentages daarentegen zijn een kleintje voor deze druif: zo ergens tussen 13 en 14% waren de meeste exemplaren. Risico is dus dat alles wat lomp en overdadig  overkomt.
 • In de mond is dit haast pure crème fraiche, zo romig, zo heerlijk tongstrelend opulent dat de meeste exemplaren waren.
 • De Condrieu, noordelijke Rhône, was verrassend complex. De voorlaatste in het rijtje en de aroma’s bleven maar opduikelen. Heerlijk om zien hoe iedereen opnieuw met zijn neus in het glas dook en op zoek ging naar weer een ander aroma… Oh ja, dit was ook de uitzondering in alcoholpercentage, amper 12,5%.
 • Viognier was ooit met uitsterven bedreigd. In 1965 bleven er maar een miezerige 8 ha Viognier over in Condrieu. Dat jaar goed voor amper 1.900 liter wijn. Nu is deze druif aan een stevige come-back bezig in de Languedoc-Roussillon, Rhône, Californië, Zuid-Afrika, …
 • En nog eentje om het af te leren, volgens José Vouillamoz, onderzoeker aan het Agrarisch Instituur San Michele all’Adige zou er een genetisch verband bestaan tussen viognier en de machtige nebbiolo. Hell yeah (en misschien net daarom dat deze flirterige druif me wel bekoorde)!

Mijn favorieten:

 • La Petite Ferme, Viognier 2010, Franschhoek, Zuid-Afrika (12,50€)
 • Paul Jaboulet Aîné, VdP Portes de Méditerranée, 2009 (12,80€)
 • The Foundry, Viognier 2008, Stellenbosch, Zuid-Afrika (15,00€) – Van de hand van Chris Williams wijnmaker van Meerlust (het domein dat het prille begin van mijn wijnavontuur inluidde) en leerling van Michel Rolland (ja dé Michel).
 • Domaine Boissonnet, Condrieu 2008 (37,90€)

Meer lees: http://www.jancisrobinson.com/articles/viognier.html