Select Page

Back to the past

San Gimignano 2000. Dorando, een heerlijk slow-food restaurant. Een vrouwelijke somelier (sommelière , sommelieuse, nou wat is eigenlijk de vrouwelijke variant?) is plechtig onze fles aan het openen en ze doet daarbij haar best, uiterste best. Alle glazen krijgen alvast een likje wijn om we te “avvinare” wordem stevig en ook de karaf krijgt een beurt: de schuldige van dienst Chianti Classico Riserva Ducale Oro 1997, de topper van Ruffino.

En ja, bij het voorproeven was ik al compleet verleid. Ochtendzonnewarme, versgeplukte maraschinokersen die zo sappig zwoel smelten in je mond, gedroogde theeblaadjes van de beste kwaliteit, heerlijk geurende viooltjes, wat groen van trostomaatjes en een swingende kruidigheid. En bij het openwalsen verleidde het glas me met nog wat truffelolie en het aroma van boschampignons. In de mond een heerlijke volheid waar een stevige dot zuren de spanning erin houdt…

Deze fles liet een onuitwisbare indruk na!

En toen, ja toen op dat eigenste moment is de prille liefde voor sangiovese ontstaan, wat zeg ik, ontvlamt…

Ik geniet met graagte van sangiovese: Chianti, Chianti Classico, Brunello, Vino Nobile di Montepulciano, noem het maarop als er maar een stevige splash sangiovese aan te pas komt.

Back to today

6 keer Chianti Classico Riserva, 6 verschillende flessen, 6 uitdagingen, 6 keer een mogelijkheid om inspiratie op te doen over deze streek.

Chianti Classico moet voor minstens 80% (tot de volle 100) uit sangiovese bestaan aangevuld met maximum 20% van andere toegelaten rode druivenrassen, zoals canaiolo, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Vanaf de oogst van 2006 zijn er geen witte druivenrassen meer toegelaten in de blend.

De gewone Classico dient ten minste 9 maanden te verblijven in de wijnmakerij (ik lees hier in de reglementen van de Disciplinare geen minimumperiode op houten vaten), terwijl het label Riserva garant staat voor minstens 24 maanden in de wijnmakerij waarvan 3 maanden op fles en dus de overige 21 maanden gewillig in houten vaten. Deze periodes telt men steeds vanaf 1 januari van het jaar volgend op de oogst.

Een graaaauw van een Maserati

Chianti Classico, wel voor mij is dit de Maserati onder de sangioveses: heerlijke power met stijlvolle elegantie. En wat zou dan die Riserva zijn, tja, dat is dan een opgevoerde, getunede Maserati, niet.

6 verschillende wijnen. 6 keer een ritje met een Maserati. Na 6 keer komen er adembenemende punten naar voor, maar ook een hoop negatieve punten. Laat me toe de Chianti Classico Riserva eens aan te pakken zoals je een auto zou beoordelen.

Positief

 • Rijgedrag: stevig fruit in de bochten, heerlijk optrekken met een graaaaauwend geluid.
 • Remmen: die fruitpower heeft stevige geventileerde schijfremmen gekregen in de vorm van ingetogen kathedraalgeuren, denk aan wierook, etherische geuren, een dot boenwas.
 • Rijplezier: als er stevige zuren aanwezig zijn die de turbotannines van de sangiovese wat temmen, hebben je een overheerlijk rijplezier en drift je met een langgerekte yiahhaaaaaaaa.

Negatief

 • Onhandelbare pk’s: er zijn zo van die wijnbouwers die het echt nodig vinden hun Riserva nog stevig wat extra pk’s mee te geven door een lange opvoeding in nieuwe barriques of door wat extra turbo er in te proppen met bijvoorbeeld cabernet sauvignon. Persoonlijk vind ik dat dit meestal niet veel goeds doet aan het rijgedrag: onderstuur, overstuur en alles wordt wat onhandelbaar en het rijpezier verdwijnt na de tweede bocht.
 • Koppeling: tijdens een paar van die ritjes viel me ook de stroefheid van de koppeling op. Een beetje verfijning in die koppeling had dat rijplezier weeral verhoogd. Naar wijntermen verklaard, te veel tannines, te veel kruidigheid door het hout en te weining weerwerk van die prachtige sangiovesezuren.
 • Laadvermogen: te veel alchol. In principe geen probleem maar als je als Maserati amper koffer hebt en dus weinig plaats om bagage weg te steken, dan moet je voorzichtig, ja op eieren rijdend, voorzichtig zijn met die alcohol. Bij de geproefde flessen veel onevenwicht, veel die de alcoholduivel niet onder de knoet hielden.

Conclusie:

Sangiovese blijft een prille liefde, net zoals Maserati en dat zal niet vlug overwaaien! Wel heb ik gemerkt dat deze Maserati van een sangiovese met een hoop zaken kampt die zijn rijplezier aantasten. Ik zelf verkies een handelbare Chianti Classico die door de bochten snijdt, zo een die me naar een volgend ritje doet snakken, die me doet verlangen naar een superbochtig en ellenlang parcours, eentje die van bij de eerste motorbrul me bij het nekvel grijpt…En wel dat had ik hier niet echt of amper.

En toch, er zijn een hoop hemelse Chianti Classico’s waar ik dit wel heb ervaren: Casale dello Sparviero, Le Cinciole, Villa Trasqua om er maar een paar op te noemen. Dus stel ik ook een herkansing voor met enkel Chianti Classico, en laat die Riserva maar even aan de zijlijn staan.

Overzicht domeinen:

 1. Le Fonti Chianti Classico Riserva 2007 *** – waarschijnlijk de beste van de hoop. Hier hadden we dat heerlijke sangiovesefruit en complexiteit en ik werd, zij het niet heel de tijd, bij mijn nekvel gegrepen.
 2. Castello della Paneretta, Vigneto Torre a Destra Chianti Classico Riserva 2006 **(*) – ik hield van de frisse zuren in deze wijn die het geheel “luchtig” hielden. Maar zo’n hevige dot zuren is niet voor iedereen weggelegd en kan zelfs wat storend overkomen. Ik begrijp dat dit geen gemakkelijke Chianti Classico is.
 3. Castello Vicchiomaggio, Vigna La Prima Chianti Classico Riserva 2008 14,5% ** – 100% sangiovese (16-20 ma in barriques) – houtgedreven en voor mij een wat storende alcohol. Een stevige interpretatie die ongetwijfeld een hoop mensen zal plezieren en die kan scoren.
 4. Vecchie Terre di Montefili, Chianti Classico Riserva 2007 * – kon me niet boeien.
 5. Castello di Meleto, Chianti Classico Riserva Vigna Casi 2007 * 85% Sangiovese -15% Merlot – kon me niet boeien.
 6. Badia a Coltibuono, Chianti Classico Riserva 2007 – spijtig genoeg gekurkt.

Meer te lezen over deze wijnen en Chianti Classico bij volgende wijnbloggers:

Met dank aan deze laatste voor de uitnodiging en het schitterend initiatief. Dit is waar wijnproeven overgaat, blogoverschrijdend, stadoverschrijdend onze voorliefde voor dit vocht delen. Meer van deze initiatieven!

Foto: BastiaanImages