Select Page

chiaetbar-bar

Chai & Bar is voor een wijnfreak zo één van die hemelse plekken op aarde. Op een vrije namiddag teende ik er naar toe voor een kort en krachtig bezoek. Maar wat bleek, anderhalf uur later zaten we nog steeds te genieten aan het tweede gedeelte in hun naam.

En dat ik een boost had in mijn genietsensoren, is niet verwonderlijk;  Chai & Bar doet er immers alles aan om de wijnliefhebber in de watten te leggen.

Bij aankomst was ik al direct onder de indruk van het prachtige gebouw waarin deze wijnhandel en -bar gevestigd is: Tour & Taxis. Dit was oorspronkelijk een postpunt op de drukke verbindingswegen tussen Brussel en Parijs. In die tijd deed men er, let op, bij goed weer, 44 uur over om van Brussel tot in Parijs te geraken. Chai & Bar doorwandelen kon ik gelukkig in een iets hoger tempo doen, maar als je je ogen de kost wilt geven, dan zal je toch de nodige tijd mogen incalculeren.tourentaxis

De wijnen liggen verspreid over twee immense verdiepingen, verdiepingen die gewoonweg schreeuwen om op ontdekkingstocht te gaan. Energetische ruimten die het industriële karakter van het pand stevig in de verf zetten: gegoten beton, stapelrekken, bakstenen muren, zacht neonlicht en dat alles gemarkeerd door een bordeauxrood (ja, ja) plafond. Ik voelde me in de grot van Ali Baba.

Mijn eerste stop was het gelijkvloers. Hier is het al Bordeaux dat de klok slaagt, de passie van de eigenaar, Christophe Dufournier. Deze Fransman met een verleden bij de groep LVMH heeft gekozen voor een stevige carrièrewending en is compleet voor zijn hobby wijn gegaan.

chaietbar-gelijkvloersDe verschillende appellaties zijn met duidelijke vlaggen aangeduid en dat vergemakkelijkte alvast mijn zoektocht. Ik zag de onvermijdelijke bubbels en bij de ingang een hoek waar mijn blik een hoop leuke wijnen onder de 12 eur kruiste.

Dan de grote ijzeren trap af richting kelder. Hier hebben de andere Franse streken een plaats gekregen naast wijnlanden, zoals Spanje, Italië, Chili, Argentinië, enz. Thomas, de sommelier, vertrouwde me toe dat het de bedoeling is op termijn plaats vrij te maken voor een hoop meer landen (ik kijk er alvast naar uit). Hij wees me ook op een aparte geklimatiseerde ruimte waar de absolute toppers (ja, ook de Cheval Blanc) zich neergevleid hebben.

Hetgeen Chai & Bar voor mij echt zo speciaal maakt, is dat tweede gedeelte van hun naam: de bar. Ik installeerde me dan ook met plezier aan de toog in inox met uitstekend zicht op de enomatic. Die machine was goed voorzien van een ruime selectie wijnen die je allemaal (weliswaar betalend) kunt proeven. En het was in deze bar, onder het proeven van een glas Bandol, dat ik mezelf anderhalf uur later tegenkwam.

Eigenlijk was dit allemaal te wijten aan sommelier Thomas. Al bij de binnenkomst had hij  voor een perfecte ontvangst gezorgd en een korte inleiding gegeven tot de zaak. Deze 22-jarige jongeman heeft zijn sommelieropleiding gevolgd in Ter Groene Poorte, zo één van die instituten in België. Daarna liep hij stage in de Bordeauxstreek (met glunderende ogen vertelde hij me dat zijn verblijf in het kasteel van dit wijndomein een beetje leek op het winnen van de euromillions). Uiteindelijk verzeilde hij bij Chai & Bar. Zijn jeugdig enthoesiasme werkte op mij alvast aanstekelijk met het gekende bar-gevolg.

Net voor het afrekenen vroeg ik hem nog naar een “specialleke”, zo in de prijsklasse rond de 10 eur, wit of rood maakte me niet uit. Fluks dook hij de kelderverdieping in en ging zonder dralen af op een witte wijn van de eerder obscure appellatie Cour-Cheverny uit de Loire. Een appellatie waar de romorantindruif de hoofdrol in een monoloog speelt. Wel, dat vind ik nu fantastisch zie. Ik ben alvast benieuwd naar het proeven van deze fles.

Score: Gigantic Smile!

Informatie
Naam: Chai & Bar
Locatie: Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel
Parking: Voor de deur zijn er gereserveerde parkeerplaatsen. Pas op, als er een evenement is, is de parking normaal gezien betalend, maar gewoon even melden dat je voor Chai & Bar komt en je mag gratis door. Bij het binnenkomen in het gebouw Tour & Taxis is het de eerste winkel op je rechterkant.

En nu mijn vraag voor jou:
Wat is jouw lievelingswijnhandel?

Have a nice wine today after a visit of a nice wineshop!