Select Page

proseccoIn Valdobbiadene en Conegliano knalden de kurken van de prosecco dat het een lieve lust was. Eindelijk is het zover! Na 40 jaar D.O.C. (“Denominazione di Origine Controllata”) promotie tot de hoogste trap in de appellatie: D.O.C.G. (“Denominazione di Origine Controllata e Garantita”). Vanaf oogstjaar 2009 zullen de flessen prosecco schuimwijn afkomstig uit Valdobbiadene en Conegliano de volgende vermelding mogen dragen: DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore.

Een blik op prosecco

Prosecco is een wit druivenras en dan nog ééntje dat zich door zijn weldadige zuren uitermate leent tot het maken van schuimwijnen. De topregio’s bij uitstek zijn Conegliano en Valdobbiadene uit de Veneto, gelegen in Noordoost-Italië op een 50tal vogelvluchtkilometers van Venetië. Een fantastische streek waar de steile heuvels zich zusterlijk tegen elkaar aanvleien. Typisch voor deze bubbels is het systeem van tweede gisting (nodig om die heerlijke belletjes te verkrijgen) op inox cuves, ook bekend onder de naam charmat methode of tank methode. Dit is hét grote verschil met champagne, waarbij de tweede gisting in de fles zelf plaatsvindt.

Maar er is meer, prosecco is de bic onder de druivenrassen en heeft er voor gezorgd dat de naam equivalent is aan een heerlijke Italiaanse schuimwijn. Wie tegenwoordig een glaasje prosecco vraagt, heeft niet het druivenras in zijn achterhoofd, maar een zinderend glaasje bubbels uit Italië.

prosecco_parishiltonEn hier knelde het schoentje (of is het glaasje?). Prosecco is slachtoffer van zijn eigen roem. Producenten van overal uit Europa en ook van overzee maakten maar al te graag misbruik van de naam prosecco en dropten wijnen op de markt die niet veel uitstaans hadden met het origineel. Een bubbel te ver was de “prosecco” in een blinkend blik beroerd door een uitdagende Paris Hilton. De orgininele versie meende dat het hoog tijd was een aantal stevige stappen te nemen ter bescherming van hun druif en hun bubbels. Het moest maar voor eens en altijd gedaan zijn met die verwarring!

Het einde van de verwarring

En nu hebben ze hun slag thuis gehaald, prosecco van valdobbiadene en conegliano bottelt men voortaan  onder de naam DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore. Daarnaast is ook het gebied Colli Asolani gepromoveerd tot D.O.C.G. status.

Het buurgebied Treviso dat voor proseccowijnen een I.G.T. (“Indicazione Geografica Typica”) had, krijgt promotie tot D.O.C. Prosecco di Treviso.

Buiten deze gebieden is het gebruik van de naam prosecco verboden. Dat betekent dat deze de naam prosecco van hun etiket moeten schrappen en zich tevreden moeten stellen met de naam van de historische voorganger van prosecco, glera.

“Glewat?” zegt u.

Inderdaad, dat was ook het eerste dat ik dacht. Een naam die eerder aan één of ander insecticide of, ach waarom niet, glijmiddel doet denken dan aan een bruisende schuimwijn. Kortom, van een echt commercieel alternatief kunnen we hier moeilijk spreken. Ja, de echte prosecco haalt zijn slag thuis. En imitaties die zich toch met de naam prosecco tooien, zullen op hun tellen moeten passen. Ik vermoed dat het Consorzio Tutela del Vino Prosecco di Conegliano Valdobbiadene niet mild zal zijn…het kanon staat al klaar.

En dan is het nu tijd voor een heerlijk glaasje prosecco, ik heb hier nog een Australische staan ;-).