Select Page

pinotnoir-dethuneZaterdagochtend 5 na 5 (ik hou van die “symbolische” getallen) en Q Music knalt uit de luidspreker van mijn wekkerradio. Versuft zet ik hem af ondertussen denkend dat ik nu absoluut niet terug in slaap mag vallen, absoluut niet. In de hoop dit te vermijden, gooi ik alvast mijn donsdeken van me en voel de ochtendlijke kilte mijn huid strelen. Toch blijven mijn oogleden tegenwerken en vallen terug dicht zoals een slechtwerkend rolluik. Neen, nu niet terug in slaap vallen, kan niet, mag niet. Uiteindelijk laat ik mijn rechterbeen uit bed vallen. Ok, ik ben nu éénmaal bijgelovig en wil altijd met het goede been uit bed stappen. Mijn linker volgt aarzelend. En dan lukt het, ik kan stappen. Wankelend schuifel ik naar de badkamer en duw onbevreesd op het lichtknopje. BAM, in mijn hersenen is het alsof er een bliksemschicht inslaat. Met de ogen  op een kier probeer ik te wennen aan het hevige kunstlicht. Ietsje later tast ik naar mijn tandenborstel en doe een poging mijn kleffige ochtendbek kwijt te geraken.


5 na 5, voor mij hemeltergend vroeg, maar ik ben me dan ook zeer bewust van mijn dramatisch timemanagement. Vandaag trekt Den Bloeyenden Wijngaerdt naar de champagnestreek en dat wil ik voor geen geld missen. Het vertrekuur van de bus is geprogrammeerd om 7.00u en ik weet dat Peter, onze voorzitter, alles in het werk zal stellen dat het vertrek geen minuut, wat zeg ik, geen seconde later is.

Die zeven uur haal ik uiteindelijk met mijn beide vingers in mijn neus, meer nog, ik heb tijd gehad om twee humeuropwekkende espresso’s te nuttigen en een snee boerebrood achter mijn kiezen te proppen. Ja, ik ben er meer dan volledig klaar voor.

surlattesOp het programma staan drie verschillende champagneproducenten, Paul Déthune uit Ambonnay, Tarlant uit Oeuilly en Etienne Lefèvre van Verzy.

Peter heeft me in snelheid genomen  en al een uitgebreid reisverslag geblogd op Den Bloeyenden Wijngaerdt (ja, mijn slecht timemanagement speelt me weeral parten 😉 ). Dus daarvoor verwijs ik je graag naar hier.

Wel wil ik even mijn eigen(zinnige) top drie neerpennen:

1. Mijn favoriet van de dag

Paul Déthune, Blanc de Noir (100% pinot noir)

Oh yeah, ik hou gewoonweg zielsveel van pinot noir in champagne. Heel mineralige champagne met wulps rood fruit en een lichte houttoets (die hint van mokka). Kracht en aciditeit omhelzen elkaar intens. Een BIG SMILE!

2. Meest complexe champagne

Tarlant, Cuvée Louis Extra Brut (50% chardonnay, 50% pinot noir)

Zoals Kaat, onze webmeesteres, het zou zeggen: “SOEPERTROEPER” complex waarin toasty aroma’s zich vermengen met gedroogde noten, pruimen, mokka, de pel van garnalen, mineralige toetsen en een geutje koffie. Ellenlange afdronk en opvallend wat tannines. Een COMPLEXE SMILE

3. Beste prijs-kwaliteit

Etienne Lefèvre, Carte Blanche Tradition Grand Cru Brut (90% pinot noir, 10% chardonnay)

Pinot doet het hem weeral. En deze avond heb ik er al opnieuw een fles van gekraakt en dit blijft yammie-yammie spul. Een PRIJS-KWALITEIT SMILE

Uiteindelijk een mooie verdeling over drie schitterende wijnmakers die ieder op hun manier uitermate lekkere champagnes uit hun cuves toveren. En wanneer gaan we terug?

En jij?
Welke bubbels drink jij zoal?

Oh, bij de weg, hou het hier in het oog want ik heb gemerkt dat ik een grote zero ben in champagne en wat erger is sexueel verward…

Have a nice wine champagne today!
Bart Hautvillers