Select Page
Lago d'Orta - Isola San Giulio

Lago d’Orta – Isola San Giulio

Dansende schaduwen aan het Lago d’Orta

La Bella Italia. Als deze woorden rondtollen in mijn mond zie ik glooiende heuvels, pure gerechten, sterk geurende espressootjes en mannen en vrouwen die zo uit een modemagazine zijn gestapt. En dan dat Italiaans. De taal van Dante. De taal van opera’s. Een taal die je doet dansen door haar muzikaliteit, haar ritme…

Zie je het al voor je? Een pleintje aan het Lago d’Orta met zicht op het meer en het eilandje San Giulio met haar 9de eeuwse basiliek. Omgeven door eeuwenoude gebouwen voel je het verleden ademen. Een ondergaande zon die met haar laatste kracht het meer in een rode gloed baadt. Ergens op de achtergrond de volle stem van Plácido Domingo in La Traviata:

“Un dì, felice, eterea,
Mi balenaste innante,
E da quel dì tremante
Vissi d’ignoto amor.
Di quell’amor, quell’amor ch’è palpito
Dell’universo, Dell’universo intero,
Misterioso, Misterioso altero,
Croce, croce e delizia, .
Croce e delizia, delizia al cor.”

Je laat je vervoeren door de muziek en langzaam dans je met je schaduw, die lange stroken maakt op het pleintje.

Ja, dat is Italië!

Op naar het kloppend wijnhart van Piemonte

Orta, Piemonte. Hierover wil ik het niet hebben. Neen, we trekken zuidelijker naar het kloppend wijnhart van Piemonte: Barolo. Barolo (en Barbaresco) en mijn smaakpapillen, dat is zo onafscheidelijk als Romeo en Julia, niets aan te doen.

Vandaag verleid ik je met twee wijnbars. Plekken waar je je direct op je gemak voelt, die keer op keer dat beetje thuiskomen zijn. Wijnbars die authenticiteit uitstralen, die doordrenkt zijn van die glooiende Italiaanse sfeer…

La Saracca – Monforte d’Alba

In het historisch hart van het stadje Monforte d’Alba, aanschurkend tegen de heuvels, vind je de intens mooie wijnbar La Saracca. Al bij het binnenkomen waan je je in een ander tijdperk. Dit is een heuse grot van Ali Baba. Zet je je maar eens in de achterste kamer en je begrijpt bij donderslag wat ik bedoel. Damn, al dat lekkers dat daar ligt te blinken…

Mik op 18.30u, het openingsuur van deze wijnbar (hoe spijtig het ook is, La Saracca is -voorlopig- enkel ‘s avonds open). Dan val je binnen bij het Italiaanse aperitief. Een hoop fingerfood staat daar uitnodigend op je te wachten en bij elk glas mag je je ongegeneerd te goed doen aan een bordje lekkers.

Ze hebben een heerlijke selectie wijnen bij het glas die regelmatig veranderen. De Piemontese schuimwijn die we in het glas kregen was alvast een verfrissende aftrapper.

Oh ja, vergeet zeker niet eens naar het toilet te gaan, en dwaal dan maar eens verder rond. Een lust voor het oog!

Adres:
La Saracca
Via Cavour 5 – 12065 Monforte d’Alba (CN)

Centro Storico – Serralunga d’Alba

Ciccio - Centro Storico (Serralunga d'Alba)

Ciccio – Centro Storico (Serralunga d’Alba)

Dé vergaderplaats voor vele van de toppers van Barolo en Barbaresco. Teresa Mascarello (van Bartolo Mascarello), Roberto Contino, Daniella Rocca (Albino Rocca), Franco Massolino en vele andere grootheden van Barolo en Barbaresco ben ik hier al tegen het lijf gelopen. Voor een wijnliefhebber is dat natuurlijk kicken, zo op reikwijdte zitten van al die topwijnmakers.

De eigenaar, Alessio, wel, daar kun je echt niet omheen. Droog aan de haak een goede 150 kg (schat ik zo), vandaar ook zijn bijnaam “Ciccio”, “dikkie”. Een champagneliefhebber die je over elke fles bubbels wel iets kan vertellen. De selectie Barolo en Barbaresco is hier om duimen, vingers en je glas af te likken. Geef Ciccio je budget door en hij laat je iets heerlijks ontdekken. Oh ja, de pasta met boter en salie (pasta al burro e salvia) is een aanrader.

Adres:
Centro Storico
Via Roma 6 – 12050 Serralunga d’Alba (CN)

De maanden oktober en november zijn trouwens het moment bij uitstek om een uitje te plannen naar Piemonte, want het is…tromgeroffel…de periode van de witte truffel. Ja dat hemels goedje dat een saaie pasta ineens opwaardeert tot ferrarihoogtes.

Lees meer: www.stradadelbarolo.it/2802/wine-tasting-experience-fiera-tartufo-2013/?lang=en

Theory of capacity

Je leest het, Piemonte is dé regio om die “Theory of Capacity” een stevige boost te geven. Als je me in Centro Storico of La Saracca tegenkomt, wel dan trakteer ik met veel plezier een glas. Salute!

Have a nice winebar today!
Bart

Foto: Florian Plag