Select Page

Een  eerste klok-klok

De Vlaamse Wijnbloggers hebben er weeral een soepje van gemaakt. Thema is deze keer “Wijnhandel of supermarkt”.

Komaan seg, wijnhandel of supermarkt. Snuif eens aan deze twee woorden, wals de woorden los, doe zo nog eens een paar heftige snuiven, klok ze binnen en savoureer deze woorden en spuw ze meedogenloos uit.

WIJN-HAN-DEL
SU-PER-MARKT

Welke van de twee blijft het langste tintelend hangen, welke van de twee heeft een zinderende afdronk?

Allé dit is toch een geen-hersener (ok, ik geef toe dit is wel een heel knullige vertaling van “no-brainer”).

Voor mij is er maar één heiligdom, één plaats dat ik mateloos aanbid, één plaats waar ik met denderende devotie mijn (pecuniaire) offers breng, één plaats waar ik met intens plezier het klok-klok van de fles aanhoor: DE WIJNHANDEL.

Eigenlijk heb ik het nooit begrepen wat die “SUPER” in supermarkt zit te doen. Ik heb nog nooit superwijnen uit de supermarkt gedronken, nog nooit een superservice gehad en nog nooit supervrouw daar tegengekomen. En neen, die megaknappe blondine op haar hoge hakken met eindeloze benen die stond te twijfelen tussen de coeur de boeuf tomaten en trostomaten bleek bij nader inzien toch niet supervrouw te zijn. Het enige dat er misschien super is, is dat het supergemakkelijk is om al die diversiteit op een paar honderd vierkante meter bijeen te hebben. En super ook zoals in superweinigtijd (om al mijn inkopen in speciaalzaken te doen) en superlui…

Het heiligdom

Eén raad aan al jullie huidige en toekomstige wijnliefhebbers, aan al jullie aanbidders van het glas:

ZOEK JE EEN WIJNHANDELAAR!

Zo ééntje die naadloos bij je eigen karakter aansluit of net megahard botst, zo ééntje die je altijd maar pusht naar andere horizonten, zo één die je uitdaagt, je voor schut zet, je nieuwigheden laat ontdekken, zo één die de bacchanale poorten wijd voor je openzet en vervolgens je wijst op dat minieme zijdeurtje. Eéntje die met een glimlach (let op de kraaiepootjes rond de ogen) over een fles wijn vertelt. Zo één die een helpende hand is en je tegelijkertijd meedogenloos in de afgrond duwt. Ja, zo één.

En niet wachten hé, vandaag nog beginnen. Just do it! Op naar die wijnhandel en die eerste ontmoeting die wel eens levensveranderend zou kunnen zijn…

NB Dit is op een feestdag geschreven, dus je hebt nog een dagje uitstel. Maar morgen zonder dralen en met rechte rug naar je lokale wijnhandel! Ik reken op je!

Dit is geschreven in het kader van de Vlaamse Wijnblogdagen waar de onderwerpen soms echt te gek zijn (wat een fles wijn allemaal niet te weeg brengt) en andere keren van een ongekende soberheid…Welk van de twee het deze keer is, laat ik aan jullie (in combinatie met een fles wijn gehaald bij de lokale wijnhandelaar) over.

Vlaamse Wijnblogdagen XVIIII: Wijnhandel of supermarkt

Andere standpunten, visies, gezapige lectuur kan je vinden bij volgende Vlaamse wijnbloggers:

WijngerdWijnmensDisasterofwineBottle CaseVinamaBelgian Gourmand
St Etienne’s World
Wine-ItchMonkeyVineyard Wine JockeyWijnblog

Foto: gabe gross