Select Page

oudewijnstokkenZo van die wijnen waar het speelse uit het fruit is verdwenen en er een zekere serieux is neergedaald. Zo van die wijnen waarin leer, truffels en een herfstige boswandeling zich hebben genesteld. Ja, daar kan ik van genieten. Het liefst dan nog aan een knapperig haardvuur met uitzicht op één of andere wijngaard: Douro in de winter, Barolo in de kleurige herfst,… vult u zelf maar in. En daarbij een diepgravend boek, natuurlijk over één of ander wijnonderwerp.

Eén van die diepgravende, mooi verouderde boeken met stevig gerijpte aroma’s is:

2. Een oud wijnboek: George Ordish, The Great Wine Blight

Ooit gehoord van phylloxera of de druifluis? Het beestje dat er in zijn uppie voor had gezorgd dat de Franse wijnindustrie met één been in het graf stond. Een beestje dat dus het nodige respect verdient. George Ordish toont alvast eervol respect door er een volledig boek aan te wijden.

Dit boek is gewoon hét referentiewerk als het op de druifluis aankomt. Momenteel is het haast niet voor te stellen dat wijnboeren absoluut niet wisten wat die sterfte in de wijngaarden teweegbracht. Mijn lievelingshoofdstukken zijn dan ook die over de manieren waarop men deze ziekte trachtte te bestrijden: stevige chemicalieën, wijngaarden onder water zetten, wijngaarden aanplanten op zanderige bodems of zand aanvoeren in de wijngaarden en ga zo maar door.

De Franse regering was danig ongerust over deze “onbekende ziekte”, zo ongerust zelfs dat ze een prijs uitloofden van 300,000 franc (in 1874). Een prijs die ze trouwens nooit hebben uitbetaald.

En nog veel meer leer je aan de hand van dit boek.

Geef me vlug een glas prephylloxerawijn (bv. Dolcetto Boschi di Berri van Marcarini) en dit boek. Kortom een absolute aanrader als je meer wilt weten over de ernstigste ziekte in de wijngaarden ooit.

Zie ook: Deel I

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XI: Het beste wijnboek

Voor een lijst van de Vlaamse Wijnbloggers zie de rechterkolom

Foto: SantiMB.