Select Page

1. Prikkelende veertjes

Roodborstjes, alleraardigste vogeltjes maar elk wel met zijn territorium. Als een roodborstje een ander zijn heiligdom binnendringt, zorgt dat voor extra waakzaamheid, wat dreigementen en, indien het echt nodig is, een stevige strijd.

Niets vreemds aan zou je denken, pure territoriumdrift. Maar er is meer (is er niet altijd meer?). Blijkt dat de concurrent niet zozeer de aanleiding vormt maar een zéér specifieke eigenschap van de tegenstander, de zgn. sleutelprikkel. In het geval van roodborstjes zijn dat, ja inderdaad u had het al geraden, het rood borstje, de rode pluimpjes.

Die sleutelprikkel is zelfs zo sterk dat een bosje rode pluimpjes (dus zonder roodborstje er om heen) ook voor heftige reacties zorgt bij het roodborstje dat zijn territorium verdedigt. Bij veldonderzoek onderging menig bosje rode veertjes stevige aanvallen van het vogeltje.

(Uit: Cialdini, R., Influence)

2. Prikkelende Marlies Dekkers (“MD”)

De lingerie van MD heeft, volgens mij, ook zo’n sleutelprikkel. Door een aantal elementen van de lingerie meer naar buiten te brengen, maakt ze wat normaal gezien verborgen is, meer visueel, brengt ze dat naar buiten toe. Lingerie, iets wat op zich al sensueel is, wordt nog sensueler, ja zelfs een tikje (lees “een stevige slag”) ondeugend.

Zoals Marlies het zelf zo mooi zegt, “innerware as outerware”.

Die extra bandjes, het gebruik van metalen tussenstukjes, ja inderdaad, stevige sleutelprikkels. Ergens heb ik zelfs gelezen dat bij MD de fantasie van de mannen op hol (of toch op zijn minst in galop) slaat.

Dan kom ik tot de kantenvraag (hamvraag leek me wat ontoepasselijk in deze context): welke wijn zou ook voor dergelijke sleutelprikkel zorgen?

3. Prikkelend etiket

Eerst dacht ik aan een fles waar het etiket naar voren springt, denk aan een Bodega del Fin del Mundo Special Blend met zijn metalen etiket (ja, ja, die metalen bandjes) of Amon Ra van Glaetzer wines.

Maar alles wel beschouwd zijn dit eerder flessen voor bikini’s en badpakken type Banana Moon. En trouwens louter het etiket vind ik echt niet afdoende, ook de inhoud telt, het “verborgene” in de fles.

4. Prikkelende barbera

Na even mijn wijngeheugen te doorploegen, kwam ik op de ideale wijn. Een topbarbera die wat houtopvoeding (voor dat tikje ondeugendheid) heeft gehad. Die fantastische zuren, het wellustige zit dan mooi ingekapseld in een kanten voering van supersappige maraschinokersen met dat vleugje ochtendtoast. Geurend genieten net zoals MD kijkend genieten is…

Exemplaren die ik in het achterhoofd heb:

  • Albino Rocca, Barbera d’Alba Gepin
  • Massolino, Barbera d’Alba Gissep
  • Mauro Veglio, Barbera d’Alba Cascina Nuova
  • Giacomo Conterno, Barbera d’Alba
  • Agostino Pavia, Barbera d’Asti “La Marescialla”
  • Osvaldo Viberti, Barbera d’Alba Mancine

5. Een prikkelend omweggetje met weinig om het lijf

Diegenen die verschillende wijnblogs en het web afschuimen, hebben het zeker al opgemerkt. Een aantal Oostenrijkse wijnmaakster (“jungwinzerinnen“) hebben hun regio in de “verf” gezet door te poseren voor een sensuele lingeriekalender. Spijtig genoeg zonder de medewerking van MD. Een gemiste kans?!

En dan ga ik nu, bij gebrek aan MD, een lekkere barbera openen. Salute!

Dit is geschreven in het kader van de Vlaamse Wijnblogdagen waar de onderwerpen soms ingegeven in het bijzijn een aantal overheerlijke flessen en Marlies Dekkers adepten. Wijn en Marlies, hoe verzin je het, niet.

Vlaamse Wijnblogdagen XVIII: Marlies Dekkers en wijn

Ander lekkers kan je lezen bij volgende Vlaamse wijnbloggers (waarvan sommigen zich al dan niet in Marlies Dekkers hebben gehuld voor het schrijven van deze post):

WijngerdWijnmensDisasterofwineBottle CaseVinamaBelgian Gourmand
St Etienne’s World
Wine-ItchMonkeyVineyard Wine JockeyWijnblog

 

Foto: © marlies dekkers
Foto: © www.e-ledermueller.com