Select Page

De 4 gouden regels om tot wijnkampioen te promoveren

goal_hoek

Het Europees Kampioenschap 2008. Eén van de weinige keren dat ik echt geboeid was door voetbal (naast het wereldkampioenschap van 1986 waar de Belgen hebben mogen ruiken aan eeuwige roem). De reden: het Spaans nationaal elftal. Ik zag Spanje snedig voetbal spelen. Ze toverden hemelse combinaties uit hun schoeisel. Ze speelden met een glimlach en lieten me glimlachen. Ze ontdekten countervoetbal en scoorden dat het een lieve lust was. Een mexican wave voor dit elftal. Ik én de Spanjaarden leerden dat er meer was, veel meer dan hun tempovertragend tik-tak voetbal.

Maar wat heeft voetbal in godsnaam met wijn te maken? Wel, ik ga je eerst een vraag stellen.

Wat moet je doen om het tot Europees kampioen te schoppen?

Gewoon vanille, inderdaad, goals maken en dan nog bij voorkeur ééntje meer dan je tegenstander.

En wat moet je doen om het tot wijnkampioen te schoppen? Ja, ja, geen schroom hebben, zeg het maar: goals maken. Of beter, het GOAL-principe volgen.

En waarvoor staat dat GOAL-principe, zou een logische volgende vraag zijn. Wel GOAL is niets anders dan een acroniem voor:

G = Glimlach
O = Ontdek
A = Apprecieer
L = Leer

Met deze vier zaken in het achterhoofd ben ik in een mum van tijd gepromoveerd tot Europees wijnkampioen (bwaah, of toch dicht in de buurt). In ieder geval, deze vier elementen kunnen ook van jou een kampioen maken!

1. De G van Glimlach

What is the definition of a good wine? It should start and end with a smile.
– William Sokolin

Een glimlach, en dan nog het liefst een kamerbrede, daar draait het uiteindelijk toch allemaal om. Ik wil een wijn die een glimlach om mijn mond tovert. Ik wil genieten van mijn wijn. Ik wil een wijn in het glas laten rondwalsen die ík zélf lekker vind.

Wijn is eerst en vooral plezier en vergeet dat niet, NOOIT.

Ok, ok, ik ben een wijnfreak en verlies me graag in het analyseren tot op het bot van een glas wijn. En ja ik beken, ik laat me dan graag meevoeren op een rollercoaster van geuren, smaken en impressies en zeik dan oeverloos over de kracht van de zuren, de balans en het gehalte aan tannines. Maar op het einde van die helse rit wil ik wel die glimlach, wil ik “Mr. Big Smile”.

Hou ALTIJD regel 1 in het achterhoofd en ga op zoek naar die wijn die jou een glimlach geeft, de wijn die jij lekker vindt. En laat het vierkant aan je reet roesten wat anderen vinden, het is per slot van rekening jouw glimlach, toch. Of, anders gezegd, het is jouw palaat en de enige bezitter daarvan ben je zelf!

2. De O van Ontdek

…to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.
– James T. Kirk uit Star Trek

Je hebt na wat gesnuif en geslurp gemerkt dat, ik schud zo maar iets uit mijn wijnkoker, Vina Maipo Carmenère uit Chili garant staat voor een stevige glimlach. Nu ga je natuurlijk op pad om er een 60tal flessen van in te slaan, wat zeg ik, ineens een 120tal, zodat je de komende maanden glimlachsafe zit.

STOP! En nu onmiddellijk!

Je bent maar een stap verwijderd van je vineuze ondergang, nou ja ik overdrijf wat, maar je gaat in ieder geval met je beide voeten in de “toeristenval” tuinen.

“De toeristenval?”

Ach, ik herinner me nog die zonovergoten vakantie in de Provence en dat ontroerend lekker rosétje dat de middagwarmte draaglijk maakte. Natuurlijk sloeg ik een gezegend aantal kartonnen van deze wijn in. En bij de eerste Belgische zonnestralen, het was een aangename 21 graden met die typische zachte westenwind, dacht ik dat Provencegevoel weer op te roepen. Ik installeerde me in de teaken ligstoel, een boek van Stephen King bij de hand en het glas in aanslag. Bummer, driewerf bummer. Dit wijntje smaakte absoluut niet meer zoals ik het in gedachten had. Waar was in godsnaam dat hemels rosétje, dat verrukkelijke vocht dat zo vlotjes binnenging op dat zonovergoten terrasje in de Provence???

Wel, dit is een uit-het-boekje voorbeeld van de toeristenval.

Natuurlijk kan die toeristenval zijn lelijk hoofd ook opsteken in ons aller België. Dus daarom ga niet -NOOIT- bij de eerste de beste wijn die je een glimlach biedt, het op een immens kopen zetten. Wees bescheiden, en koop een kartonnetje (zeker als je favoriete wijnhandelaar een korting per karton geeft). Op deze manier heb je nog stevig wat wijnbudget over en dat zul je nodig hebben. Want nu is het tijd om je stoute schoenen (of voor mijn part je teenslippers) aan te trekken en op ontdekking te gaan. Denk aan James T. Kirk en “go boldly where no man has gone before”.

Waar het vroeger (in de tijd dat de kippen nog tanden hadden) al Frankrijk was dat de klok sloeg, is nu de wijnwereld globaal gegaan. Ik verbaas me nog dagelijks hoeveel landen er lekkers (en tja, ook minder lekkers) aanbieden. Laat je leiden door je favoriete wijnhandelaar(s), ga bij vrienden en vriendinnen te rade, lees, neem eens een flesje wijn omdat je het etiket mooi vindt, pak zo maar eens iets uit het schap, …

Uiteindelijk komt het neer op deze drie woorden: ontdek, ontdek, ontdek.

Oh ja, als je dit alles wat budgetvriendelijker wil doen, nodig een paar vrienden uit en zeg dat ze allemaal een flesje meebrengen. Zo heb ik al veel nieuwe wijnen ontdekt en vooral schitterende avonden (middagen) gehad, zo van die Mr. Big Smile avonden (middagen).

foto: Scott Wills

Het tweede deel vind je hier.