Select Page
Investeren in wijn?!

Investeren in wijn?!

Hoeveel dagen heb jij nog te leven? Al eens bij stilgestaan?

Laat ik gewoon voor de gemakkelijkheid het Belgisch gemiddelde voor de man nemen. Dat is net geen 76 jaar. Wel begin maar te tellen.

Ikzelf heb net een eentje achter de 4 toegevoegd. Dus heb ik nog zo’n 35 jaar voor de boeg oftewel ongeveer 12.783 dagen. Als ik elke dag een fles wijn zou drinken, zou ik nog goed zijn voor 12.783 flessen wijn.

Nu even vogelvlucht naar Barologebied in Piemonte. Hier maakt men ruwweg wat meer dan 10.000.000 flessen Barolo per jaar. Als ik nu elke dag 1 fles Barolo zou drinken zou ik amper een pietluttige 0,12% van de jaarproductie kunnen achteroverklokken. Driewerf damn, ik moet dringend voortmaken, mijn dagelijkse hoeveelheid opvoeren, mijn tempo wat Ferraripower geven…

Leonard Paul Evans spreekt in dit verband over de “Theory of Capacity“. En zijn motto is enkel nog de beste wijnen te drinken (en die genereus aan zijn vrienden te offreren). Volgens hem betekent elke inferieure fles wijn die je drinkt dat je een betere fles tegen de muur kapot gooit. Tja, je hebt maar een beperkte flessencapaciteit en die kan je best zo goed mogelijk benutten.

Natuurlijk begin je je ondertussen af te vragen wat dit allemaal met beleggen in wijn heeft te maken. Geduld, mijn beste vriend, geduld. Voor ik daarover een boompje opzet, overdonder ik je even met mijn wijnmanifesto.

Dit manifest is gebetonneerd in het hierboven vernoemd principe van de capaciteit en zal je ineens ook duidelijk maken wat mijn allercharmanste houding is tegenover beleggen in dit heerlijk goedje.

Een wijnmanifesto

Regel 1 – Drink!

Wijn is er om te drinken. Zo simpel als vanille.

Regel 2 – Smilepower

Ik wil smilepower in mijn wijn. Een wijn die mijn lachspieren beroert, een wijn die me iets doet. Zie je me op een wijnproeverij goochelen met een monkellachje, weet dan dat deze wijn stevig bij me scoort.

Regel 3 – No mercy

Wijn zonder smilepower verban ik onherroepelijk naar de krokodillenput. De krokodillenput? Wel, dat is de afvoer in mijn gootsteen. Ik heb gewoon het donkerbruin vermoeden dat er een hoop krokodillen in de riool geduldig zitten te wachten tot ik nog eens een fles wijn wegkieper. Volgens mij drinken ze zich gewoon laveloos aan het goedje om daarna polonaisegewijs, met zo af en toe een doodsrol, de riolen onveilig te maken.

Regel 4 – Gedeeld plezier is dubbel plezier

Die smilepower deel je liefst met wat vrienden (premisse: het soort vrienden dat die smilepower kunnen waarderen). Komaan, als je met een hoop wijnvrienden samenzit en je deelt die superflessen dat is toch gewoon kicken (en nog jaren nagenieten, het speek loopt me weeral in de mond als ik denk aan die hemelse BBQ met een stel knotsgekke wijnvrienden waar een karrevracht smilepowerstuff sneuvelde in de loopgrachten van onze monden).

Trouwens vandaag naar de wijnbeurs van de Commanderij van Hoegaarden geweest en hier dit principe aan den lijve mogen ondervinden. Met dank aan Jacqueline en Luc van Wijnen Jacqueline om me één en ander ultralekkers van onder de tafel te laten proeven (Domaine de l’Edre en Domaine Bertrand-Bergé Jean Sirven mochten mijn smaakpapillen in de war brengen). En ook een grazie voor Paul van Wine-art die me de anteprimo van de Barolo van Fratelli Revello liet proeven. Genieten dat is.

Regel 5 – Speciale plekken

Op speciale plekken drink je de hallucinante stuff, dat is wijn met megavetgaafsoepertroeperultrasucculentesmilepower.

Een klein voorbeeldje, op het terras van Hotel di Barolo of in een of andere wijnbar in Barologebied drink je een Barolo of Barbaresco van een excellente producent uit een megavet jaar. Wedden dat je jaren later nog over die fles spreekt (Bedankt Brezza, Manzone en vele anderen)…

Over beleggen in wijn en belegen wijn

Als je even hebt gesnuffeld aan mijn wijnmanifesto, dan heb je ondertussen wel door hoe ik denk over beleggen in wijn.

Ja, inderdaad, ik krijg bosbrand in mijn liezen van al die wijnbeleggers. Dus sodemieter en flikker toch op (oeps net iets te veel Youp van ‘t Hek tot me genomen). Beleggen doe je in aandelen, kunst, voor mijn part de gedroogde drollen van één of ander renpaard, maar blijf met je fikken van wijn af.

Komaan, je belegt toch ook niet in brood ( hooguit doe je wat beleg op je brood). Stel je het al voor: nou ik heb me hier een subliem geplet van de warme bakker Oudejans uit 1973, een superb graanjaar. Hij heeft er amper 900 van gemaakt dat jaar. Kunnen kopen bij Christies veilingen, echt een koopje, nauwelijks 1.500€ voor dit broodje. Volgend jaar zeker het dubbele waard.

Laat ik het nog eens herhalen (en alsjeblieft traag lezen): wijn is om op te drinken punt uit (zie regel 1).

Dus de volgende keer als ik bij jou passeer, ja jij die verwoede wijnbelegger, één advies: openmaken één, twee of ja, waarom niet, drie van die flessen en met me delen, we zullen dan samen genieten (in de hoop dat de belegde wijn niet belegen is natuurlijk) en kunnen hierover jaren later nog praten, nog nagenieten.

Wat me doet denken aan die levering van wijnen bij een chirurg. Deze ontving me en ging zonder schroom keer op keer terug naar zijn wijnkelder om nog een exquise wijn te openen. Dat is delen (zie regel 4), dat is samen genieten. En ik kan je verzekeren, ik ging als een zeer gelukkig man naar huis met een smile van mijn linkerknie tot aan mijn rechterwenkbrauw.

Conclusie

Beleggen in wijn, het is mij niet gegeven. Mocht toch ooit in een vergeten hoekje in mijn kelder die fles Mouton-Rotschild opduiken wel dan verpats ik die onmiddellijk voor 5.300€ aan één of andere geile wijnbelegger en koop met het geld ervan hopen andere flessen met heel wat smilepower. En deze flessen schenk ik op een intens bacchanaal aan een hoopje knotsgekke wijnvrienden…

Oh ja, als ik de euromillions win, ga ik me ook eens een paar van die beleggingswijnen aanschaffen, wat zeg ik ik koop ineens een hele oogst op (lekker bweuh aan al die wijnbeleggers). Maar wees gerust ik deel deze flessen dan met jou, jou en jou.

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XVI: Beleggen in wijn

Have a nice extremely expensive wine today!
Bart Van Honsté
Chief Wine Enthusiast

Foto: Images Money