Select Page

latteart1latteart2

Kaat nodigde me uit voor Culinaria² in het Jubelpark. Ja, zoiets moet je me natuurlijk geen twee keer vragen, wijn en eten, meer hoeft dat niet te zijn hé.

Naast het sterreneten stonden er ook nog een hele hoop “squares” in de belangstelling. Een heftige regenvlaag dwong ons te schuilen in de Coffee Square. Beiden zijn we licht verslaafd aan het zwarte goud, dus dit was zondermeer het nuttige aan het aangename paren. Ik was onmiddellijk onder de indruk van de melkkunstwerkjes die Peter Hernou uit zijn hoed…euh…kannetje toverde.

We raakten aan de praat en Peter onthulde me zijn geheim hoe uit te groeien tot een latte art kampioen:

1. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Melkkunst of Latte Art heb je niet zo maar eventjes vlug vlug onder de knie. Oefenen, oefenen en tussendoor nog eens oefenen is de boodschap. Toch als je het niveau van Peter wilt bereiken: ondertussen 3 opeenvolgende jaren Belgische kampioen.

“Probeer maar eens!” zei Peter en bood me kop en kannetje aan. Met zijn vakundige hulp en lichte bijsturing slaagde ik er in een witte vlek te produceren (allé met heel veel inbeelding kon je een witte vlek in mijn cappuccino herkennen). Ja, ja, er komt aardig wat techniek bij kijken: de hoogte waarop je je melkkannetje houdt, de snelheid van schenken, de beweging en, natuurlijk, dat ik nog veel, heel veel moet oefenen!

2. Voorsprong door alles zelf uit te zoeken en te leren uit je fouten

Peter baatte in een ver verleden zelf een horecazaak uit en zag het potentieel van het “sap van satan”. Klantenservice is zijn tweede natuur en hij promoveerde het banale kopje koffie al gauw tot iets heel bijzonders. Op zijn zoektocht naar  het ultieme kopje stuitte hij op de barista opleiding en melkkunst. Maar in België waren dit onontgonnen gebieden in de spreekwoordelijke jungle. Dus haalde Peter zijn machete uit de kast (die ligt altijd zo ergens links naast de kopjes) en baande zich een weg. Met vallen en opstaan, experimenterend, stapje voor stapje, beetje bij beetje leerde hij zichzelf alle kneepjes van het vak. Meer nog, door alles zelf uit te zoeken bouwde hij in België een melkweg-voorsprong in vergelijking met de concurrentie en is hij de onbetwiste Belgische kampioen.

Nieuwsgierig naar meer kunstjes? www.latteart.be.

Zo is het ook in wijn: oefen, oefen, oefen en leer uit je fouten en binnen de korste keren ben je een wijnkampioen.

Have a nice wine cappuccino today!