Select Page

Vlaamse Wijnblogdagen XIII – De Letter V

Die verdraaide V, wat splitsen de Vlaamse Wijnbloggers me nu weer in de maag. Een blogpost over de letter V. Verdomme, verdrie en valnudood.

Viticultuur, vinificatie, Valtellina, Vega Sicilia, VDN, VdP (oeps die is afgeschaft), vegetarisch, V.V., Vinho Verde, Vouvray, Vougeot, Volnay, Vitis Vinifera, Vin Santo, Vandyke Pamela, Vacqueyras, neen ik kon maar niet kiezen…

De ochtendlijke douche bracht echter raad. Terwijl de warme stralen me wakker masseerden, had ik het ineens, simpel als vanille: het V-teken, het teken waarmee Winston Churchill beroemd is geworden. V voor Victory, V voor Vrijheid.

En deze Winston Churchill had ook wel wat met wijn te maken. Zijn lievelingsdrank was Champagne. Eén van zijn beroemde quotes bewijst genoeg: “In success you deserve it, and in defeat you need it.

Maar zijn bewondering voor deze drank ging verder, een eind verder. Tijdens W.O. I zei hij dan ook het volgende: “Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!

Een bezoekje van Odette Pol-Roger (“The Champagne Blonde”) in 1944 deed waarschijnlijk zijn hart nog een slag sneller slaan voor deze belletjes. Misschien is het toen dat dit citaat opborrelde: “A single glass of champagne imparts a feeling of exhilaration. The nerves are braced, the imagination is agreeably stirred, the wits become more nimble.

In ieder geval, deze ontmoeting met de knappe Odette was het begin van een levenslange vriendschap met Odette en haar man Pol Roger. Winston Churchill was zondermeer één van de belangrijkste klanten van dit champagnehuis. De laatste tien jaar van zijn leven zou hij zo maar eventjes 500 kisten Pol Roger Champagne hebben soldaat gemaakt. Dat betekent zo’n 3.000 flessen ofwel 300 flessen per jaar. Sir Churchill was zodoende goed voor ongeveer 1 fles per dag. Knap gemiddelde, niet.

Soms liet Sir Winston Churchill zich wel iets te overdadig in met het alcoholisch goedje, maar ook dat leidde tot onvergetelijke uitlatingen. Zo was er de keer dat hij op een dinnertje naast Bessie Braddock, een gekende socialiste, zat. Winston had een glaasje te veel op en Bessie Braddock kon het niet nalaten te zeggen: “Winston, you are drunk!” Waarop hij antwoordde, “Madame, I may be drunk, but you are ugly, and tomorrow I will be sober.

Bij zijn dood in 1965 deed Pol Roger als eerbetoon aan Winston Churchill een zwarte rouwband aan de flessen die bestemd waren voor de U.K. In 1975, om de 10 jarige verjaardag van het overlijden van Churchill te vieren, ging het champagnehuis nog een stap verder en creëerde de Cuvée Sir Winston Churchill (wat is een mooier eerbetoon dan een prachtige wijn die je naam draagt). Tot op vandaag is de exacte blend een uiterst goed bewaard geheim, maar volgens kenners zou het een assemblage zijn waarin de pinot noir de hoofdtoon voert. Inderdaad, dit was het type champagne waar Sir Winston Churchill een stevig boontje voor had.

Laat me toe een paar mooie woorden van Odette Pol-Roger aan te halen (afkomstig van de Daily Telegraph in December 2000):

“She spent summers at her chateau in Normandy on the Andelle, one of the best trout rivers in France, to which she often invited friends from Britain. There was little that could distract her from the chance of a fine catch. “The other night,” she told The Daily Telegraph in 1970, “I was in Paris, dining at the Embassy with Christopher Soames, and afterwards I got into my car and drove to Normandy.

As the sun was coming up I was thinking of getting a bit of sleep when I looked down from my bedroom window and saw a huge trout in the stream which runs through the property. So I grabbed my rod and rushed down and caught him – still in my dinner gown.

En nadat ze een dergelijk verhaal had verteld, viel er steeds een korte stilte waarna ze zei: “ -Oh et puis zut! Il faut savoir s’amuser dans la vie.

Wel, dat amusement daar draait het toch allemaal om bij een goed glas wijn. Een stevige joie de Vivre. V oftewel Vrijheid van genieten, amuseren en glimlachen met een goed glas wijn liefst in het gezelschap van een stevige bende vrienden.

Geniet en tot de Volgende V!

All I can say is that I have taken more out of alcohol than it has taken out of me.

— Sir Winston Churchill

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XIII: De letter V

Voor een lijst van de Vlaamse Wijnbloggers zie de rechterkolom.