Select Page

Vlaamse Wijnblogdagen XII: Changez Bubbels

Het thema van de Vlaamse Wijnblogdagen is deze keer een uitwisselingsproject. En daar hou ik van, daar hou ik een heel eind van. Ik heb dan ook uitmuntende herinneringen (zo met van die lange afdronken) aan het Erasmus studentenuitwisselingsproject.

Deze keer geen studenten echter, maar een fles bubbels die de Vlaamse Wijnbloggers onder elkaar uitwisselden.

Aperitief: brut of zoet

Laat ik eerst maar eens een lans breken voor dit schitterend aperitief, althans in de droge versie. Kort gezegd, er bestaan maar drie types die de naam aperitief waardig zijn:

  1. Een glas droge bubbels, champagne, cava, prosecco, sekt, crémant,… het is al eender;
  2. Een frisse blonde pint;
  3. Een sherry, type manzanilla of fino.

En al de rest mag wat mij betreft rechtstreeks naar de vuilbak verwezen worden. Voor deze jongen geen zoete porto als starter, geen glaasje bubbels verkracht door wat zoetige siroop. Neen, ik wil zuren, verfrissende zuren in mijn glas. Ik wil een aperitief dat mijn honger aanscherpt, mijn mond klaarstoomt voor het zwaardere werk, mijn speeksel op scherp zet en mijn smaakpapillen insmeert. Zodoende, één van de drie bovenstaande en niets anders als ontsteker voor een copieuse maaltijd.

Trouwens aperitief is afgeleid van het Latijnse “aperire” wat zoveel als openen betekent. Je maag openen doe je niet met iets zoet, punt aan de lijn.

Peter van Wijnblog polste me op voorhand en vroeg: “Stel dat je de keuze zou hebben, wat zou je voorkeur genieten: brut of zoet?

U mag één keer raden wat mijn antwoord was.

Bubbels met Angelina Jolie

Cuvée VieillePeter verwende me met een fles die voorwaar een stevige “ogenvanger” is.

En komaan laten we elkaar geen watje noemen, het oog heeft ook graag zijn portie lekkers. Geef mij ooggewijze maar een Angelina Jolie die zich voor het goede doel inzet dan een Moeder Theresa.

Maar we wijken af. Ik kreeg me daar een subliem uitziende fles met een modern etiket. Een ware verademing tussen al die oubollige champagne-etiketten. Om een lang verhaal nog net iets langer te maken: het oog kwam hier al stevig aan zijn trek.

Royal flush pinot noir

Ik blijf natuurlijk een wijnliefhebber en dan geldt maar één wet: de waarheid zit in het glas.

En deze Vieille Cuvée van Jean Baillette-Prudhomme had alvast een troef: een royal flush pinot noir (zo maar eventjes een stevige 80%) aangevuld met gelijke delen chardonnay en pinot meunier. Jean Baillette-Prudhomme huist in de regio van de Montagne de Reims. Deze regio en pinot noir dat is zoals den dikke en den dunne: onafscheidelijk.

Kaart-champagne

Stevig wat pinot noir, een troef?” hoor ik u vragen.

Jaaaaah.”, zuchtte hij.

Deze zalige rode druif geeft structuur aan champagne, is de ruggegraat van een fles bubbels en is daarbij ook nog goed voor van die vage impressies van rood fruit, een twijfelend vleugje rode besjes, een op de achtergrond huppelend geurtje van net niet rijpe kersen, …

Ik heb deze bubbels des avonds laat geproefd nadat ik al een champagneproeverij achter de kiezen had. En het pleit voor Jean Baillette-Prudhomme dat hij voortreffelijk standhield. Blijkt dan ook nog dat hier drie vrouwen achterzitten. Drie vrouwen en drie druiven in één fles, wat wil je meer. Ik ben alvast gewonnen.

Toppie en bedankt Peter (en de volgende keer blijf je een glas drinken.)

Meer changez

Bert van Ikwilwijn was mijn slachtoffer. Ik ging voor het drie keer drie thema, drie schuimwijnen, alledrie in de brutte versie (tja), drie keer de traditionele methode en drie keer aan crisisprijzen (rond de 10 euro). We spraken ter plekke af en ik stoof in mijn bolide maar rekende er totaal niet op dat Mollem onder belegering van Aquafin stond. Twee rondes rond Mollem deden me besluiten om het er toch maar op te wagen en een verboden toegang in te rijden en ja, met drie kwartier vertraging geraakte ik ter plekke. Bert wist het leed te verzachten met een paar overheerlijke glazen witte wijn (thanks!). Zijn ervaringen lees je hier.

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XII: Changez Bubbels

Voor een lijst van de Vlaamse Wijnbloggers zie de rechterkolom.

En oh ja, Kaat van Den Bloeyenden Wijngaerdt gaat solo en is vanaf nu te vinden op Wine-Itch, een speelse wijnblog met kriebelende woorden, kortom een aanrader om wat tijd te vertoeven (met een glas bubbels in de hand zou ik zeggen).