Select Page

housewine_caitlinburkeEr zijn zo van die momenten dat ik niet wil nadenken, de wijnkaart niet wil doorploegen, me het gemakkelijk wil maken. Ik geef het toe, ik ben van nature een luiaard. Op zo van die dagen vraag ik in een restaurant, bistro, taverne gewoonweg  “een wijntje graag”.

De tegenvraag blijft dan meestal beperkt tot “een wit of een rood wijntje, meneer?”. Makkelijk zat, wit of rood en verder hoef je niet te tappen uit het grote hersenreservoir.

Wit of rood, de wijn van het huis. Daar wil je toch iets mee zeggen, een (klein) statement maken, niet? Ik heb de indruk dat restaurateurs al te vaak vergeten dat hun huiswijn een visitekaartje is, iets dat veel, héél veel, zegt over hoe ze hun restaurant runnen, waar ze aandacht aan schenken.

Wel, als je mij over de vloer krijgt, hou deze 4 ½ regels in het achterhoofd of ik drink niet (nooit) meer je huiswijn of, erger nog, ik kom niet (nooit) meer terug.

1. Een goed glas

Een goed glas, dan heb ik het over twee zaken:

(a) ik wil een goed glas

Als je een restaurant bezoekt, dan wil je toch geen papieren bord en plastiek bestek. Wel, ik wil ook geen kabouter plop glaasje, ik wil een deftig, uit de kluiten gewassen, tulpvormig glas.

Eén van mijn persoonlijke favorieten is de Spiegelau Expert: een uitmuntend glas waarin een simpel roséetje tot een supercomplexe Barolo zich van hun beste kant laten zien.

Zo’n goed glas is natuurlijk ook groot genoeg om flink wat walsruimte te laten. Ja, ik pleeg graag een walsje met mijn glas. Kwestie van de aroma’s wat in beweging te zetten; wat is er mooier dan van die sensueel heupwiegende aroma’s…

(b) ik wil een góéd glas

Ik, en met mij zowat de meeste consumenten, weten maar al te goed dat onze horecanen een stevige marge nemen op hun huiswijn. Geen enkel probleem, iedereen moet zijn boterham verdienen. Maar waar ik niet tegenkan, is dat men soms zéér zuinigjes schenkt. Ik wil voor mijn duurverdiende euro’s een stevige geut wijn (ja, laat je maar eens gaan) en niet een pinkje diep.

Samengevat: schenk royaal in grote tulpvormige glazen die nog wat walsruimte laten.

2. De juiste temperatuur

Godverdomme (excuseer mijn Frans) let nu toch eens op die temperatuur! Onlangs werd ik wéér eens wild… Een rode wijn die uit een vak rechtstreeks boven het fornuis kwam. Ik schat dat deze wijn aan een helse 21 graden celsius in mijn glas kwam. Gevolg: alcohol in de neus en fruit dat confituurachtige allures kreeg. Niet doen!

Een rode wijn is het best als hij aan 16° in het glas komt, warmer hoeft echt niet, opwarmen zal de wijn wel vanzelf (en dikwijls veel te vlug) doen.

In wit is vaak het andere uiterste troef: een witte wijn die haast tegen vriestemperatuur gekoeld is. Wel, ik kan je verzekeren dat zelfs een glas pipi op die temperatuur nog binnen gaat. Waarom?! Je hebt gewoon geen aroma’s bij zo’n lage temperatuur. En als je me niet gelooft, doen die test.

3. Aroma comes first

Ik wil een pandemie van aroma’s (dank je Karl), die mijn neus binnendringt. Fruitige, bloemige, frisse aroma’s die swingen dat het een lieve lust is.

Een huiswijn waaraan ik 15 keer heftig moet snuiven om dan met veel verbeeldingskracht een wuft fruitig aromaatje te ontwaren, mogen ze voor mijn part direct de gootsteen inkieperen. De krokodillen kunnen er maar plezier aan hebben.

Misschien heb ik het al gezegd, maar de juiste temperatuur doet wonderen voor het aroma. Oh ja, dus let op die temperatuur!

4. Vol en sensueel

Als die swingende aroma’s er zijn, dan wil ik natuurlijk ook rock’n’roll in de mond: volle sensuele fruitheupen tegen mijn gehemelte. Voor mij geen anorexiawijnen. Materie wil ik, wat vlees rond de knoken. Dus ga, pretty please, op zoek naar die huiswijn met toch wat body en kracht. Zo’n wijntje dat platvalt in je mond, daar heeft toch niemand een boodschap aan.

4 ½. Ga voor de glimlach

Beste Horecaan, observeer eens je klanten als ze de eerste keer nippen aan hun glas huiswijn. Zie je een glimlach, dan heb je gescoord!

Ga voor die glimlach, zonder omwegen en met plankgas. Als je de vier vorige regels in acht neemt, zou dit echt niet moeilijk moeten zijn.

Have a nice wine of da house today!

Foto: Caitlin Burke