Select Page

Het is tijd voor een bekentenis (tja, eigenlijk meerdere bekentenissen). Een bekentenis die past in het thema van de Vlaamse Wijnbloggers zoals een Manolo Blahnik aan de voet van Carrie “Sex and the City” Bradshaw.

In lijn met de meeste wijnbloggers en wijnliefhebbers heb ik wijn gedronken sinds mijn eerste herinneringen (of zou dat wijnglas in de kleuterklas dan toch maar gewoon melk zijn geweest?).

En ik heb me ook aan allerlei eerder obscure wijnen bezondigd. Die Romereis in het zesde middelbaar waar de Est! Est!! Est!!! di Montefiascone rijkelijk vloeide. Vooral te wijten aan het zachte prijskaartje. De Matteüs rosé die vaste partner was op onze universitaire picknick-tochten. Die 1 liter flessen Pinot Bianco die geheid de feesten van de Erasmusstudenten in Trento opvrolijkten. U leest het, ik heb me daar een stevig aantal wijnslippertjes gemaakt.

Maar het serieuze werk ontstond pas in het heilige jaar 2000, het jaar van de milleniumbug, het jaar dat het zaadje van mijn wijnpassie een stevige groeischeut kreeg, het jaar waarin mijn kompas ein-de-lijk op het noorden werd gericht…

Het was het jaar waarin een vriend me meetroonde naar Rouseu, zo één van die wijnspecialisten van Zuid-Afrikaanse wijn. Het was het jaar waarin ik als een blok viel voor Meerlust. Ach, wie zou er niet voor zo’n naam vallen?

Kortom, op de proeverij van Rouseu zag ik het licht. Die Bordeaux-blends van Franse druiven die de sappige naam Rubicon, Kaapse blend, etc. meekrijgen. De koppige pinotage-druif. Wijnen die luisteren naar de naam Vonkelwijn. Ja, het was liefde op het eerste gezicht. De Zuid-Afrikaanse wijnen hebben me over de streep getrokken en het is dankzij (of ondanks?) dit vocht dat ik nu hier zit, achter mijn computer (“rekenaar”), te tokkelen over wijn. Hoe anders had het leven (en mijn lever) er kunnen uitzien indien die vriend me toendertijd had meegetroond naar de visserbeurs in het Bouwcentrum?

Als uitsmijter nog een aantal flessen waaraan ik heerlijke herinneringen heb en die mijn passie in het juiste spoor hebben geleid:

  • Meerlust Rubicon
  • Beyerskloof Pinotage (Reserve)
  • De Toren Fusion V
  • Kanonkop Paul Sauer

En as dit goed genoeg is vir jou ouma, is dit sekerlik goed genoeg vir die hele familie.

Dankie Suid-Afrika vir die wyn. Dankie vir myn eerste liefde. Baie dankie!

En oh ja, dat op het WK 2010 Spanje moge winnen!

Foto: LBott

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XV: Zuid-Afrika

Voor een lijst van de Vlaamse Wijnbloggers zie de rechterkolom.