‘n bekentenis oor die Suid-Afrikaanse wyn

‘n bekentenis oor die Suid-Afrikaanse wyn

Het is tijd voor een bekentenis (tja, eigenlijk meerdere bekentenissen). Een bekentenis die past in het thema van de Vlaamse Wijnbloggers zoals een Manolo Blahnik aan de voet van Carrie “Sex and the City” Bradshaw.

In lijn met de meeste wijnbloggers en wijnliefhebbers heb ik wijn gedronken sinds mijn eerste herinneringen (of zou dat wijnglas in de kleuterklas dan toch maar gewoon melk zijn geweest?).

En ik heb me ook aan allerlei eerder obscure wijnen bezondigd. Die Romereis in het zesde middelbaar waar de Est! Est!! Est!!! di Montefiascone rijkelijk vloeide. Vooral te wijten aan het zachte prijskaartje. De Matteüs rosé die vaste partner was op onze universitaire picknick-tochten. Die 1 liter flessen Pinot Bianco die geheid de feesten van de Erasmusstudenten in Trento opvrolijkten. U leest het, ik heb me daar een stevig aantal wijnslippertjes gemaakt.

Maar het serieuze werk ontstond pas in het heilige jaar 2000, het jaar van de milleniumbug, het jaar dat het zaadje van mijn wijnpassie een stevige groeischeut kreeg, het jaar waarin mijn kompas ein-de-lijk op het noorden werd gericht…

Het was het jaar waarin een vriend me meetroonde naar Rouseu, zo één van die wijnspecialisten van Zuid-Afrikaanse wijn. Het was het jaar waarin ik als een blok viel voor Meerlust. Ach, wie zou er niet voor zo’n naam vallen?

Kortom, op de proeverij van Rouseu zag ik het licht. Die Bordeaux-blends van Franse druiven die de sappige naam Rubicon, Kaapse blend, etc. meekrijgen. De koppige pinotage-druif. Wijnen die luisteren naar de naam Vonkelwijn. Ja, het was liefde op het eerste gezicht. De Zuid-Afrikaanse wijnen hebben me over de streep getrokken en het is dankzij (of ondanks?) dit vocht dat ik nu hier zit, achter mijn computer (“rekenaar”), te tokkelen over wijn. Hoe anders had het leven (en mijn lever) er kunnen uitzien indien die vriend me toendertijd had meegetroond naar de visserbeurs in het Bouwcentrum?

Als uitsmijter nog een aantal flessen waaraan ik heerlijke herinneringen heb en die mijn passie in het juiste spoor hebben geleid:

  • Meerlust Rubicon
  • Beyerskloof Pinotage (Reserve)
  • De Toren Fusion V
  • Kanonkop Paul Sauer

En as dit goed genoeg is vir jou ouma, is dit sekerlik goed genoeg vir die hele familie.

Dankie Suid-Afrika vir die wyn. Dankie vir myn eerste liefde. Baie dankie!

En oh ja, dat op het WK 2010 Spanje moge winnen!

Foto: LBott

Deze post maakt deel uit van de “Vlaamse Wijnblogdagen” waarin een reeks wijnblogs over hetzelfde onderwerp een artikel schrijven.

Vlaamse Wijnblogdagen XV: Zuid-Afrika

Voor een lijst van de Vlaamse Wijnbloggers zie de rechterkolom.

(Visited 110 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Volledig akkoord Bart…Moge Spanje winnen 🙂

  2. Een man die in het magische jaar 2000 (het jaar dat de wereld ging vergaan, het jaar van Nostradamus, het jaar van spirituele invraagstelling) op zoek gaat naar meer lust in zijn leven. Het klinkt als het verhaal van een puberjongen die het genot ontdekt per toeval… Moge het leven u meer lust en Meerlust brenge!

  3. @Wim – als Spanje in de finale zit en wint dan breekt mijn vrouw hier het kot af, dat is pas een hevige supporster :-).

    @foodmonk het genot lag daar te wachten en, tja, het was inderdaad wel een queeste naar het onderwerp dat zo breed en diep (en lekker) is zodat het me ettelijke jaren zou weten te boeien. En ben ik zo blij dat ik het noorden op mijn kompas heb gevonden…

Leave a Reply