Select Page

Ik herinner me nog die keer dat iemand me op een wijnavond vroeg, hoe eigenlijk die aroma’s  in een wijn terechtkomen. We hadden een witte wijn met veel perzikaroma’s en zijn vraag was of ze perziksap daarbij goten of ze er misschien -driewerf oweee- een synthetisch aroma dat naar perziken rook in die cuve kapten?

Niets is minder waar. Het is eigenlijk ongelooflijk maar een druif heeft een hele hoop aromaten, zowel in de schil als in het vruchtvlees, die men primaire aroma’s noemt. En zo komen bij een nieuw FunkyWijnWoord (FWW) terecht.

Primaire aroma’s zijn de aroma’s afkomstig van de druif. Wanneer druiven door de alcoholische fermentatie worden omgezet in wijn, ontstaan er een hele hoop aroma’s.

Laat me even een voorbeeldje aanhalen van dé rode druif uit de Bourgogne: Pinot Noir. Wel, als je hiervan een glas van een jeugdig exemplaar onder je snufferd zet, ruik je ongetwijfeld aroma’s van rood fruit, zoals kersen, aardbeien, veenbessen en frambozen en wat florale geuren, denk aan rozeblaadjes, viooltjes.

Ik zie je al doordenken: die primaire aroma’s kun je verder opdelen in grote groepen. Je ziet bij Pinot Noir al direct twee grote onderverdelingen: fruit (verder opgedeeld in rood fruit) en bloemen.

En voor diegene die nog wat verder doordenken, ja goed gedacht, je hebt ook nog secundaire en tertiaire aroma’s (en daar stopt het). Allemaal voer voor volgende FWW’s.

Geniet alvast van die primaire aroma’s.

Dit is een post in een reeks over aroma’s:

  1. Gestoofd Witloof
  2. Wijn en aroma’s