Select Page

 

De maand juni, de maand waarin de “floraison” haar feestje houdt. Veel Franse woorden in dat wijnwereldje, eh oui. Floraison is nog één van die gemakkelijkere en, je raadt het nooit, betekent bloemvorming

Een wijngaard vergelijken met een Japanse kerselaar is verkondigen dat Guy Verhofstadt het sexappeal heeft van Gerard Butler. Je snapt het al: geen uitbundige, kleurrijke, van sexappeal overlopende en overdadig geurende bloemen voor de wijnplant. Neen, kleine witgroene onopvallende bloemetjes, die, als je even bent afgeleid door de knappe wijnmaakster (wijnmaker) die passeert, zelfs niet hebt gezien. Bloemetjes die even spectaculair zijn als, ik zeg maar iets, het wereldkampioenschap patatten jassen.

De floraison is een ultrabelangrijke periode in heel die keten naar ons glas wijn. Die bloemetjes zijn immers de voorbodes voor de druiven. Ik denk altijd dat de wijnrank al het spectaculaire bewaart voor de druiven (laat die bloemetjes maar saai en onopvallend zijn). Druiven die weldadige, fantastisch geurende en kleurrijke wijnen voortbrengen. 

Ideaal weer voor de floraison is een aangename warmte, zo ergens tussen de 20 en 25 graden, geen te heftige wind, laat die stormregens maar wachten en alsjeblieft geen hagel. Dus nu even een wijntje plengen aan de weergoden want de wijnmakers hebben de laatste jaren al veel (te veel) afgezien.

Wist je trouwens dat die bloemen geen (amper) nood hebben aan insecten of wind om bestoven te worden, neen, dit zijn zelfbestuivers. Handig toch.

Have a nice flowery wine today
Bart Van Honsté
Chief Wine Enthusiast