Select Page

 

Goh, ik herinner me nog alsof het gisteren was, die oudere heer die met een lichte pruillip declameerde:  “Deze wijn heeft een uitstekende zeven caudalie.

Ik zat op één van de eerste georganiseerde proeverijen die ik ooit bijwoonde en ik wist helemaal niet waarover hij het had. Ik mijn neus maar in dat glas wijn steken en hopen dat ik ergens wat caudalie zou opsnuiven. Ik dacht dat het de geur zou zijn die ik helemaal niet herkende en zeven leek me toch een hoog getal te zijn, dus waarschijnlijk was deze geur toch wel uitgesproken.

Eénmaal thuis snelde ik naar mijn computer en al een geluk was er -toen ook al- het internet, alleen noemden we dat het wereldwijdeweb. Vlug googelen en bleek het verdorie nog aan toe geen geur te zijn maar een term die de afdronk van een wijn bepaalt.

Caudalie komt van cauda, staart in het Latijn. Dus met caudalie ga je op zoek naar de staart, het einde van de wijn. Anders gezegd hoe lang is de afdronk van de wijn. Eén caudalie vertegenwoordigt de duur van de afdronk gedurende één seconde. Zeven caudalie betekent dan een afdronk van zeven seconden.

Hoe ga je nu die caudalie tellen?

Het is de tijd waarin je de volledige aroma’s en structuur (zuren, tannines, zoetheid) van de wijn in de mond proeft na het uitspuwen (of inslikken van de wijn). Opgelet bij een wijn met bv. veel zuren, is het niet enkel de tijd dat je de zuren blijft proeven want dat kan soms wreed lang zijn. Je dient altijd ook nog de nasmaak van de aroma’s te blijven proeven, van zogauw die stoppen, stop je ook met het tellen van caudalie.

Er bestaan verschillende indeling maar deze gebruik ik het meest. Een korte afdronk is dan een afdronk tot drie caudalie, een middelange afdronk is tussen de vier en zeven caudalie en een wijn met een lange afdronk is dan meer dan zeven caudalie.

Neem maar eens de proef op de som en zet eens een goedkope fruitige rode wijn tegen een versterkte wijn, zoals bv. een Porto. Je zult merken dat de caudalie van de Porto een eind hoger ligt, en naar alle waarschijnlijkheid boven die zeven caudalie. De smaken van gedroogd fruit, rozijnen, vijgen, eventueel wat nootachtige aroma’s blijven maar voortduren.

Caudalie is ook een belangrijk element in de beoordeling van de kwaliteit van een wijn. Hoe meer caudalie, hoe beter de kwaliteit.

In ieder geval op het volgende familiefeestje kun je eens stevig uitpakken en met veel overtuiging declameren: “Amai, deze wijn heeft acht caudalie!”.

FWW

FWW oftewel Funky WijnWoord. Als je in wijnregio’s, de wijnsector en onder wijnliefhebbers ronddwaalt, hoor je al gauw een heel eigen jargon. Woorden vliegen je rond de oren en niet altijd is duidelijk wat die woorden juist betekenen (allé, alvast toch niet voor mij). Vandaar het FWW, Funky WijnWoord. In deze reeks ga ik op zoek naar de details, de uitleg van die wijnwoorden.