Select Page

“Lagering van 12 maanden op barriques.” 

“16 maanden opvoeding in nieuwe Franse barriques.” 

Je kan geen proefcommentaar openslaan over de (wat) duurdere wijnen of het woord barriques duikt wel ergens op.

Wat is dat nu eigenlijk zo’n barrique? 

Even een duik terug in de tijd nemen. Aanvankelijk was het meest gebruikte transportmiddel voor wijn amforen, een pot uit klei met twee handvaten. Groot nadeel van zo’n amfoor was de breekbaarheid. Paard, kar en steenharde houten wielen gekoppeld aan wegen die hobbeliger en puttiger waren dan het stuk autostrade Antwerpen Breda net voor de grens en je kan je inbeelden dat breekbaarheid echt wel een “topic” was.

Met de ontwikkeling  van het transport en de handel kwamen er al vlug houten vaten op de markt. Een eind steviger dan die kleipotten en ook nog eens handig om van de ene plek naar de andere te rollen, fitness avant la lettre. En het beste van alles, die houten vaten deden wonderbaarlijke dingen voor de wijn.

De Bordelezen waren tijdens de middeleeuwen een kloek handelsvolk die maar al te graag hun wijnen naar overal transporteerden. Eerst deden ze dat in tonneaux, 900 liter vaten, oftewel het veelvoud van 100 kisten wijn. Dat was natuurlijk veel wijn en niet altijd even handig om te transporteren. De handelaars van Bordeaux pasten hier vlug een mouw aan en ontwikkelden het Bordelees vat oftewel de barrique bordelaise. De barrique was een vierde de inhoud van een tonneaux, dus 225 liter, en zodoende gemakkelijker te vervoeren en vlotjes handelbaar. In een handomdraai waren de barriques omnipresent. 

Eerst en vooral is die barrique dus een type houten vat met een inhoud van 225 liter. Zo’n houten vat is (meestal) gemaakt uit eikenhouten duigen die door metalen ringen bijeen worden gehouden. 

Vandaag de dag wordt de benaming barriques, vooral buiten Frankrijk, gebruikt voor alle soorten houten vaten (dus ook die geen 225 liter zijn). Een lagering in barriques betekent dan een opvoeding op houten vaten (hoe klein of hoe groot die ook zijn). 

Waarvoor zo’n opvoeding op houten vaten allemaal goed is? Wel dat is voer voor een ander funky wijnwoord (FWW)-moment. Nu ga ik eventjes mijn ton wat rondrollen kwestie van de biceps aan te sterken en mijn dagelijks glas wijn te verdienen.

Have a nice wine in barrique today
Bart Van Honsté
Chief Barrique Enthusiast