Select Page

Shosin

De windmolens van het tankstation van Kruibeke draaien langzaam rond alsof ze wachten op de volle aandacht van het rijdende publiek. Vóór mij is het kerstmis: allemaal rode lichtjes die uit- en aanfloepen. Hier is hij weer: die goeie ouwe bekende van een file in aanloop van de Kennedytunnel. Ik zet mijn voet op de rem en glimlach. Dit lijkt me minstens een half uur extra tijd. Een half uur extra om me volledig onder te dompelen in mijn rijdende universiteit.

Eén van mijn lievelingspodcasts is Radiolab. Een podcast die dwaalt in de meest uiteenlopende onderwerpen. Vlug klik ik die aan en luister naar de vraag die de basis is van deze uitzending:

“Als een hond, een mens en een kraai naar een regenboog zouden staren, zouden ze dan verschillende dingen zien?”

Het is die verwondering die ik zo mooi vind. Het alles -telkens opnieuw- in vraag stellen van dingen. 

In Zen boeddhisme spreken ze van ‘Shoshin’, ‘de geestesgesteldheid van een beginner’. Zelf spreek ik liever over de ‘witte gordel aanpak’. Telkens opnieuw doe ik mijn witte gordel aan over mijn judogi. Ik beschouw mezelf als een onwetende student die zich met tonnen nieuwsgierigheid en een hoop maagdelijk witte notitieboeken in het schoolbankje wringt. Altijd bereid om bij te leren, om vooroordelen uit te gommen en alles opnieuw met frisse ogen, net gelift, extra gebotoxt en afgewerkt met een wallenwerende crème, te bekijken.

“In the beginner’s mind, there are many possibilities, but in the experts there are few.”–Shunryu Suzuki

Koppel hieraan de mythische woorden van Stefano Chioccioli: 

“If you feel the culture and the love of the people who have produced the wine then you are on a path to understanding wine as a product.”

Het is vanuit die verwondering en het verlangen om ter plekke de wijnmakers en hun passie te ontdekken dat ik maar al te graag inging op de vraag van “yours flavourly” Alice Bown. Die vraag was simpel: heb je zin om mee op ontdekking te gaan naar de Côtes du Rhône? Een ontdekkingstocht geregisseerd door Inter Rhône, het overkoepelend orgaan van de Rhône wijnen, en begeleid door de gedreven Anne Georget.

Meer verwondering

 “The more you wander, the more you wonder.”

Op donderdag kwam Ann Vermeersch van LePlan-Vermeersch ons een bezoek brengen. Ons, dat is 6 journalisten, een fotograaf, Anne Georget en een filmploeg van France 3.

Een ontbijt met daarna als aperitief een koppel wijnen van Le Plan-Vermeersch. Meer heeft een mens niet nodig om zich als een god in Côtes-du-Rhône te voelen. 

Een bevlogen Ann deelde ons haar wijnavonturen. Op haar 17de ging ze weg uit haar vertrouwde Schilde mee in de “slipstream” van de volgende droom van haar papa (Dirk Vermeersch): een B&B in de Provence. 

Het perceel heeft ook een stukje grond waarop iets groeit dat verdacht veel op wijnstokken lijkt. Oude Carignan stokken blijken het te zijn. Voor Dirk is stilzitten zoiets als stoppen midden op de oceaan voor een containerschip: on-mo-ge-lijk. Vlug haalt hij wat boeken boven, een snoeischaar en tonnen enthousiasme. Die snoeischaar wisselt hij vlug in voor een model op luchtdruk (waarvoor zijn handen en armspieren hem nu nog elke dag dankbaar zijn). Zijn wijnen scharrelen al van bij het begin toppunten bijeen bij verschillende nationale en internationale gidsen. En zo kent het wijnavontuur een vliegende start. Echter de B&B blijft de hoofdfocus en de wijn is ‘le petit plus’.

Ondertussen wilt Ann wel wat verder studeren en kiest ze voor de plaatselijke oenologieschool in Orange. Daar leert ze alle hobbels en bobbels van het wijnberoep en werpt ze zich met volle overgave op het wijndomein. Lange, intense dagen die veel wijnvreugde afwerpen. In 2010 gaat de wijn van ‘le petit plus’ over naar ‘le grand plus’. De familie verkoopt het oude landhuis met B&B en bouwt in Suze-la-Rousse een splinternieuw ultramodern wijnbedrijf met een oppervlakte van 2400 m2. Een immense stap die ze zich nog geen moment hebben betreurd. 

En logisch, want deze wijnmaker (of zeg je wijnmaakster?) heeft zonder meer de ‘geestesgesteldheid van een beginner’. Zij blijft die verwondering behouden. Ieder jaar opnieuw is er die wijngaard die openbloeit en er keer op keer anders uitziet. Ieder jaar opnieuw kijkt ze met grote ogen naar dit wonder. 2018 heeft alvast ‘une belle sortie’, een vliegende start genomen. Wijnstokken die al overvloedige het begin van vruchten dragen die zo op het podium zouden kunnen staan. Wat een verschil met 2017. Toen waren er heel wat minder knopjes aan die wijnstokken en beloofde het al in mei een moeilijk jaar te worden. Maar daar steekt de wijsheid van Ann op:

Het is gemakkelijk om wijn te maken. Het is moeilijk om het verschil te maken.

Juist in die uitdagende jaren maakt een goede wijnmaker het verschil, juist in die uitdagende wijnjaren zie je wie de wijnmakers met ballen zijn en stevige beslissingen en de juiste risico’s durven nemen.

Dat ze bij LePlan-Vermeersch een stel uit de kluiten gewassen wijnmakers hebben, blijkt uit hun wijnen die ze in 2017 maakten. Zo is er de LePlan-Vermeersch Côtes du Rhône Villages Suze la Rousse RS (Récolte Sélectionnée). Een net opgerichte Côtes du Rhône Villages met naamsaanduiding. 10 jaren werk om Suze La Rousse op de kaart te zetten. Maar de aanhouder wint. Hier hebben we een blend van Syrah (50%) en Mourvèdre (50%) en, man, man, man, is me dit een lekkertje van een wijn.

Een wijn die verwondering oproept, een wijn die het verhaal vertelt van het zware leven van een wijnmaker, een wijn die de bevlogenheid van Ann uitstraalt!

Have a Nice Côtes-du-Rhône Today!
Bart
Chief Rhône Enthusiast

De wijnen van LePlan-Vermeersch zijn onder andere te vinden bij volgende wijnhandels in België:

Voor een overzicht van alle wijnhandels in België (en omstreken) die de wijnen van LePlan-Vermeersch verdelen, klik hier:

Met dank aan: