Select Page

Zomerse zondagen zijn om te luieren en achter over te liggen. Voor BBQ (of die fantastische Ofyr – https://www.ofyr.be/nl/), picknick in het gras en heel de namiddag eten. Om Bart Peeters als achtergrondmuziek te hebben. Om niks te doen aan de rand van het zwembad. Om het zweet ongestoord te laten parelen op je lijf. 

Zomerse zondagen zijn voor kinderen die luidkeels rondlopen, voor geschaafde knieën en ellebogen. Voor een partijtje voetbal met veel geduw en getrek. Voor een partijtje watervolleybal met de grootste opblaasbare bal die je maar hebt. Om gek te dansen met je lachende kinderen. Om luidkeels mee te zingen met je lievelingsliedjes.

Zomerse zondagen zijn voor vrienden (allé toch zeker die 5/10/15 vrienden die in je bubbel toegelaten zijn) én voor wijn. 

Zomerse zondagen zijn voor rosé. 

Zomerse zondagen zijn voor knisperfrisse, goedlachse, sensueel huppelende, ongegeneerd handstanddoende, gek dansende, luidkeels zingende rosés.

Hier een handvolle greep uit de rosé koekjestrommel. Best stevig gekoeld in een grote ijsemmer met een overdaad aan ijsblokjes klaarzetten om die zomerse zondagen te laten meanderen.


1.  Eentje om luidkeels mee te zingen:

Lionel Osmin Villa La Vie en Rose – Sud-Ouest – Druif: Négrette

Gemaakt van de négrette druif, een edele onbekende die in staat is om rosés te maken waar je instant vrolijk van wordt. Lionel Osmin is een man met een ongekende energie en ik heb altijd de indruk dat je een vleugje van die energie in zijn rosé terugvindt.

2.  Eentje om naast het zwembad te drinken of om te chillaxen na een uitputtend partijtje watervolleybal:

Le Plan – Vermeersch GP Rosé – Rhône – Druif: Syrah

GP staat voor Grand Party. Beter kun je het toch niet bedenken.

Gemaakt door de tandem (lees: rally car) Ann en Dirk Vermeersch, dochter en vader. Belgen die uitgeweken zijn naar de Rhône en daar een succesverhaal hebben uitgebouwd.  Dag in dag uit blijven ze onvermoeibaar timmeren aan de wijnweg. En dat ze ook sterk en kwaliteitsgericht zijn in de prijsklasse die aaivriendelijk is voor de portefueille, bewijzen ze dubbel en dik met deze rosé.

3.  Eentje om de BBQ/Ofyr mee aan te steken, de eerste hapjes op te vrolijken of om bij een echte Sevillaanse paella door te drinken:

Château d’Aqueria – Tavel – Rhône – AOC Tavel – Druif: hoofdzakelijk Grenache Noir & Blanc, Clairette en Cinsault (15%), aangevuld met Mourvèdre, Syrah, Bourboulenc en Picpoul.

Uit de roséstreek bij uitstek, Tavel. Een appellatie in de zuidelije Rhône die groot is geworden op rosé en enkel deze kleur mag produceren onder de appellatieregels. Een blend waarin de verscheidenheid aan druiven amper bij te houden is. Dit is het stevigere werk.

Alle drie in verschillende wijnhandels over heel België te vinden. Google helpt je met plezier een eind verder.

Zomerse zondagen te over, dus doe ook eens een greep in die rosékoekjestrommel!

Websites van de producenten:

•  Le Plan – Vermeersch: https://leplan.wine
Hebben een store locator op hun website. Megahandige tool om vlug die dichtstbijzijnde wijnhandel op te snorren.

•  Lionel Osmin: http://www.osmin.fr

•  Château d’Aqueria: https://www.aqueria.com

Meer lezen over Côtes du Rhône en Le Plan-Vermeersch, dan is hier klikken de boodschap: http://www.haveanicewinetoday.com/frankrijk/cotes-du-rhone-met-een-regenboog/

Have a nice Rosé today!
Bart
Chief Rosé Enthusiast