Select Page

Alechinsky en Mouton Rothschild

Dat wijn kunst is, of beter, kan zijn, zal menig wijnliefhebber beamen; zeker als hij/zij herinneringen ophaalt aan zijn/haar lievelingsfles(sen). Maar er is meer, wijn kan ook letterlijk kunst zijn. Er bestaan inderdaad talrijke gevallen waar wijn en kunst hand in hand gaan. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de etiketten van Château Mouton Rothschild.

In 1945 vatte Baron Philippe de Rothschild het plan op om het einde van de oorlog te veruitwendigen op zijn etiketten en de wereld te laten weten dat Mouton de oorlog had overleefd. Oogstjaar 1945 werd gesierd door de “V” van victoire, ontworpen door de jonge artiest Philippe Jullian. Dit initiatief luidde meteen het begin in van een traditie die tot op heden in ere wordt gehouden.

Eén van mijn favorieten is oogstjaar 1966, waarvan het etiket van de hand is van Pierre Alechinsky. Zoals vele kunstenaars die aan dit project hebben deelgenomen, maakt ook hij allusie op de ram, het symbool van Mouton. Deze Belgische kunstenaar, die men wel eens de benjamin van de CoBrA kunstrichting noemde, is nog steeds actief.

Als uitsmijter nog een citaat van diezelfde Pierre Alechinsky:

“Het belangrijke is dat wij in onszelf, terwijl wij deel uitmaken van de realiteit – op minstens precies dezelfde manier als welk subject-object ook – een innerlijk schrift ontdekken waarmee wij op organische wijze op weg zijn onszelf te ontdekken.”

Uit Dr. Willemijn Stokvis, “Cobra de weg naar spontaniteit“, Amsterdam, V + K Publishing, 2001, p. 402.