Select Page

Druiven

Als wijnfreak heb je van die bepaalde dwangmatigheden. Eentje daarvan is om op gezette tijden mijn kinderen een glas wijn onder de neus te drukken en met een Alex Agnew stem te vragen: “Wat ruik je? Komaan wat ruik je?

Het antwoord dat ik de allereerste keer kreeg, is om nooit te vergeten:

Druiven papa!

Een antwoord dat doet vermoeden dat mijn kinderen binnenkort meedingen met de Nobelprijs voor Logica. Inderdaad, slimme rakkers want dat een wijn voortkomt uit druiven, ja dat weten ze wel. Tegelijkertijd is dit een (haast) compleet fout antwoord aangezien een wijn enkel in uitzonderlijke gevallen naar druiven ruikt.

Al die aroma’s in wijn, het voelt dikwijls aan alsof je basketbal speelt op een skipiste gekleed in een harnas terwijl er langs de kant een hoop klojo’s je trachten omver te schieten met hun paintballgeweren. Om maar te zeggen dat dit waarschijnlijk één van de moeilijkste terreinen van het wijnproeven is. En tegelijkertijd één van de meest plezierige!

Doet me denken aan die avond in Patagonië in Bodega del Fin del Mundo met Sergio Pomar, hun oenoloog, en een hele resem topwijnen.

-Ik beken de Special Blend was in een recordtempo opgedronken-. 

Hij vertelde me dat wijn voor hem het meest complexe voedingsmiddel in de wereld is. Groot Gelijk, met een hoofdletter G: al die verschillende aroma’s en smaken die je terugvindt in wijn. Het is haast ongehoord.

Mapjes

Zoveel geuren, zoveel aroma’s, zoveel smaken, dat smeekt om wat structuur.

Onlangs had ik een verhelderend gesprek met Patrick van Wijnbar De Correctie. Hij sprak over het analyseren van wijnen als de mapjes op je bureaublad op je computer. Dat vond ik nou een mooi visueel beeld. Je plaatst je aroma’s in mapjes en dan ga je bij het ruiken, keer op keer die mapjes raadplegen.

Een stevige aanrader om op deze manier visueel te werken. Sta eens even voor jezelf stil op welke manier jij aroma’s indeelt, welke visuele hulpmiddelen jij gebruikt als je een wijn ruikt.

De drie pijlers

Zelf heb ik mijn wijnopleidingen gevolgd via WSET (Wine and Spirit Education Trust) en ben ik “grootgebracht” met hun SAT oftewel Systematic Approach to Tasting Wine. Ik ben een grote voorstander van de level 3 SAT omdat ze daar bij de aroma’s de opdeling maken in primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. En dit zijn je drie pijlers, je fundamenten, je basismappen van waaruit je alles kunt ordenen en heel veel uit kunt afleiden.

Meer over die drie pijlers, de primaire, secundaire en tertiaire aroma’s, in volgende posts.

 

Have a nice aroma today!
Bart
woensdag 25 oktober 2017

Dit is een post in een reeks over aroma’s:

  1. Gestoofd Witloof
  2. Wijn en aroma’s
  3. Primaire aroma’s
  4. Secundaire aroma’s
  5. Tertiaire aroma’s

Nog meer weten over aroma’s? Wel, lees ook eens:

Om de boel nog een licht stinkend tintje te geven, deze is er nog één over wijnfouten:

Foto: Volkan Olmez