Select Page

zero_dr_graigZero, het klinkt als een commercial voor één of ander trendy suikervrij drankje. Ten huize Tarlant is niets minder waar. Zero duidt hier op zero dosage. Bij de champagneliefhebbers onder ons zou er nu een lichtje moeten branden.

Dosage is immers de toevoeging van suikers net voordat de kurk defintief op de fles komt. Zo bepaalt men de zoetheidsgraad van champagne. In ons Belgenlandje is  “brut” het meest gekend, één van de droogste champagnes met een suikergehalte van minder dan 15 gram suiker per liter.

Bij Tarlant zijn ze gegaan voor zo’n zero dosage, noppes toevoeging van suiker.

Dit was ooit anders. Eigenlijk ontstond deze champagne door een -wat zo mooi heet- toevallige samenloop van omstandigheden. Gaan we even terug in de tijd, …

15 jaar eerder…

Het is hevige commotie bij Tarlant. De wijnhandelaars uit Parijs zijn gearriveerd voor hun jaarlijkse proeverij.

Normaal heeft de familie Tarlant ruim de tijd om een paar flessen voor te bereiden. Ze halen de gistprop eruit, voegen de dosage toe en geven de proefflessen even de tijd zodat de dosage zich goed vermengt met de wijn.

Dat bewuste jaar echter niet. De Parijzenaars haalden het in hun hoofd vroeger richting champagne af te zakken en dat dan nog zonder enige waarschuwing. Duh!

Gevolg: grote paniek. Monsieur Jean-Mary Tarlant bedacht dat er niets anders op zat dan zijn champagne zo te laten proeven, zonder enige dosage. Vliegensvlug haalde hij “à la volée” de gistcellen uit een paar flessen en haaste zich naar de wijnhandelaars.

Voorzichtig schonken hij en zijn vrouw Micheline de glazen in zich excuserend dat de champagne eigenlijk nog niet af was.

De wijnhandelaars proefden en … waren onthutst.tarlant_zero

Eén wijnkoper zei: “Maar dit is fantastisch”, een andere riep: “Zaalige bubbels!”, nog één : “Ik proef puur terroir!”

Monsieur Tarlant prevelde: “Maar deze wijn, euh, deze wijn is nog niet af.”

De wijninkopers hadden hier echter geen oren naar. “Dit is schitterend!” riepen ze in koor.

De Parisiens waren ruim overtuigd, ze wilden de champagne zo kopen, zonder dosage. U begrijpt het, de wijnhandelaars kregen hun zin en de familie Tarlant begreep direct dat ze hier wel eens “goud” in hun handen konden hebben. Een champagne die zo specifiek hun terroir naar voor bracht; dat kon wel eens aanslaan.

Et voilà, de Tarlant Champagne Zero Brut Nature was geboren, geen enkele toevoeging van suikers, puur terroir!

En het mag gezegd, dit is een schitterende en eetlustopwekkende champagne. Zonder twijfel het betere spul!

foto: Dr Graig