Select Page

In een duister en lang vervlogen verleden beweerde ik dat er hooguit 3 aperitieven die naam waardig zijn: Angelina Jolie en een royal flush pinot noir.

Een zeer aangename aanvaring met P&T noodzaakt me mijn mening te herzien en dit getal alvast op te trekken naar 4.

Graham's White Port

Maar laat ons niet op de feiten voorlopen.

Een Porto als aperitief. Niet voor deze jongen. Zo’n zoete ruby of tawny. Neen, dat is James Bond voor de maag en honger: uiterst dodelijk.

Een aperitief dient net je honger aan te scherpen, die speekselklieren in actie te zetten en je maag uit te laten zien naar het eerste wachthapje, dat eerste mondpleziertje. Zoete aperitieven hebben net de omgekeerde werking. Doe maar eens de check. Een zoete porto en je speekselklieren kleven aan elkaar en je maag krijgt al een opdoffer van jewelste.

Graham’s Port heeft daar een alternatief op gevonden: P&T of Port and Tonic. Graham’s Exrta Dry White Port met een heerlijke tonic. Verfrissend, bitter en dus je honger aanscherpend. Een voltreffer.

Hertog Jan zou niet Hertog Jan heten als ze ook niet een eigen versie van deze aperitief hadden gemaakt. Uit hun mouw toverden ze dit te voorschijn: een Port and Tonic met ijsballetjes van appelsap. Extra verfrissend die appelsapijsballetjes. Ze smolten zo heerlijk weg in je mond terwijl de witte Porto nog nazinderde.

P and T met appelsapijsballetjes

Oh ja, G&T (Gin and Tonic) ben ik nog aan het overwegen. Misschien trek ik de volgende keer dat cijfertje wel op naar 5.

Foto: Graham's White Port - f3focus