Select Page

4985656445_94d8136070

Ik schud even een weetje uit mijn mouw: Bornholm (Oudnoors: Borgundarholm) is een Deens Eiland in de Oostzee. Nou, heeft dit in de verste verten ook maar iets met wijn te maken?

Tot voor kort plaatste ook ik hier een reuzegroot vraagteken bij. Dat is te zeggen, tot op het moment mijn goede vriend Rich (een diepe knieval voor jou min beste moat) afkwam met het verhaal rond Borgundarholm.

Bornholm is dus een klein eilandje net onder Denemarken. De naam is afgeleid van het Oudnoors borg “hoogte of berg” of -volgens andere bronnen- “kasteel” en holm wat “eiland” betekent. Kortom het Eiland van de Bergen of het Eiland van de Kastelen. Kies zelf maar uit wat voor jou het beste bekt.

De bewoners van dit eilandje waren nogal avontuurlijk aangelegd en trokken gezwind op pad. De stam van de Bourgondiërs (ja, er begint al een lichtje op te gaan, niet) maakten vlug naam.

Het ineenvallen van het Romeinse rijk zagen ze als een opportuniteit en de Bourgondiërs pakten hun hebben en houden en stapten verder westwaarts. Zo ergens op de grens van Zwitserland, Italië en Frankrijk stichten ze een koninkrijk. Inderdaad, de naam Bourgogne, die heerlijke wijnstreek met chardonnay en pinot noir in de hoofdrol, is afgeleid van deze stam uit Borgholm. Of hoe een klein eilandje onder Denemarken én Bourgognewijnen een link met elkaar hebben.

Hieronder vind je meer over de trektochten van de Bourgondiërs

Wel, ik denk dat ik daar eens een goede fles Borgholm op ga drinken, zo eentje dat me terugvoert naar bergen, eilanden en ruwe stamvaders met van die onverzorgde baarden. Een glas wijn en heerlijk wegdromen, wat is er beter dan dat?

Nog een noot:
Mijn eigenste achternaam, Van Honsté betekent zoveel als Van Hogenstede: dus afkomstig van een hoge stede, een plaats op een berg (en waarschijnlijk zijn er linken met het stadje Hogenstetten in Duitsland). Ja, je ziet het, ik voel wel wat verwantschap met deze Oost-Germaanse stam afkomstig van een eilandje met veel bergen…

Have a nice Borgholm wine today!
Bart Van Honsté

Foto: Duncan