Select Page

Tijd om energie op te doen. Tijd om die stroom van malende gedachten een halt toe te roepen.

Kortom tijd voor te niksen.

Dat doe ik het liefst op een terrasje. Als het even kan ergens in één of ander buitenland. Waarom niet eens Béziers, het kloppend hart van de Languedoc en een (Ryanair)vluchtje ver.

Daar lonkt een terras met ijzeren bistrotafeltjes (oh zo Frans) op een verloren pleintje. Ik zet me pal onder de plataan die het zonlicht filtert als in een schilderij van Claude Monet. De ober komt af en ik vraag een heerlijk glas wit dat perfect gaat bij deze zonnige temperaturen.

Photo

“Mais monsieur, j’ai quelque chose de vraiment intéressang. Un ving d’un cépage inconnu!”

Ja, dat is voor mij een uitdaging, ook als ik aan het niksen ben. Dus vort met die geit, zei ik. Hoewel dat in het Frans net ietsjes anders klonk.

Een groot vol glas krijg ik voorgeschoteld. Een paar voorzichtige parfumeurachtige snufjes en, baaam, beelden van een glooiende wijngaard met van die stenen die de zonnewarmte gulzig opslorpen en een heel eigen “lijfgeur” afgeven, rijen wijnstokken waartussen wilde bloemen hun verlokkelijke geuren vrijlaten en een bordje supersappige pasgesneden ananas. Goh, wat een kanjer van een wijn. Zo’n onbekend druivenras mag meer mijn neus opvrolijken.

De schuldige: Domaine La Colombette Au Creux du Nid.

Een witte wijn gemaakt op basis van een onbekend en nog ongedoopt druivenras, Cal06-04 (ook aangeduid met CAL 6-04). Een ras dat onder de paraplu van PIWI is ontwikkeld. PIWI vraagt u? Wel PIWI is de afkorting voor “pilzwiderstandsfähige Rebsorten” of druivenrassen die fungusresistant zijn. Druifjes die dus geen last hebben van ziekten zoals oidium en meeldauw. Wat dan weeral betekent dat deze wijnbouwers in de wijngaard niks, maar dan ook absoluut niks van pesticiden gebruiken, zelfs niet kopersulfaat. Heerlijk toch zo’n maagdelijke wijngaard.

Oh ja, nog bijna vergeten, deze wijn haalde op de PIWI wedstrijd 2012 zo maar eventjes 96 punten en was goed voor een grote gouden medaille. Ik geef ze alvast geen ongelijk die jury.

Ideaal als aperitief, bij babbelhapjes, lichte pastagerechten, aspergebreidingen, witte vis, salades (komkommersalade met geitenkaas), mosselgerechten, zeevruchten (krokant gebakken langoustines op een zalf van bloemkool) en coquilles (een brochette van gebakken St.-Jakobsvruchten).

En kom toch gewoon even af naar dat pleintje in Béziers en dan babbelen we verder terwijl we nippen aan een groot vol glas van Domaine La Colombette. Je vindt me in de schaduw van de plataan.

Have a nice PIWI wine today,
Bart Van Honsté

Update 9/01/14
Ondertussen nog wat meer te weten gekomen over dit illustere druiveras. Het is van de hand van Valentin Blattner. Deze Zwitser heeft een grote passie voor het ontwikkelen van ziekteresistente druiven en Cal 6-04 is er zo eentje.  De kruising is nogal complex: (Riesling x Sauvignon) x Resistente partner (verschillende Amerikaanse vitis en Vitis amurensis). Ziezo, nu weet u dat ook weer.

Trouwens de benaming CAL 6-04 staat voor de vierde plant in rij 6 die de basis vormt voor (de verdere ontwikkeling van) een nieuw druivenras. Een beetje zoals een stoeltje vinden in een theaterzaal.

Meer weten: Ga eens te rade bij de Brabantse wijnbouwers.