Select Page

Vanavond is het zover, de finale EK Voetbal: Cava versus Prosecco, oftewel Spanje versus Italië.

Ter voorbereiding van dit stevig duel vind je hier alvast de 3 nooit-meer-te-vergeten zaken over deze hemelse schuimwijnen:

1. METHODE

CAVA
Méthode Traditionelle” oftewel een tweede vergisting op fles om die dansende bubbeltjes te verkrijgen. Yep, net zoals bij Champagne.

PROSECCO
In principe gemaakt volgens de Charmat-methode, dit is een tweede vergisting op grote inox cuves (“autoclave”).

2. DRUIVEN

CAVA
De drie bekendste druiven zijn Xarel.lo, Macabeo (Viura) en Parellada. Daarnaast zijn er nog een hele resem druivenrassen toegelaten: Chardonnay, Trepat (alleen voor rosé), Pinot Noir, Malvasia, Garnacha en Monastrell.

PROSECCO
In Italië opteerden ze duidelijk voor minder is meer: één toegelaten druivenras, namelijk Prosecco oftewel Glera.

3. PRODUCTIEZONE

CAVA
D.O. Cava is de enigste productiezone in Spanje die niet in één specifiek afgebakend gebied ligt. Er zijn immers een hoopje productiegebieden waar men cava mag maken. Het bekendste is natuurlijk Catalunya, maar ook in La Rioja, Navarra en Valencia, om er maar een paar op te noemen, mag men deze bubbels produceren.

PROSECCO
2009 was een scharnierjaar voor Prosecco. Een stevige herziening van de productiegebieden met een promotie tot DOCG van het hart van het Proseccogebied tot gevolg: DOCG Conegliano-Valdobbiadene en DOCG Asolo (Colli Asolani). Vervolgens promoveerden heel wat gebieden tot DOC Prosecco, met DOC Treviso en DOC Trieste de bevoorrechte, want deze mogen hun eigen naam toevoegen. Zie je graag een volledig overzicht van het Proseccogebied, klik dan hier.

En nu maar hopen dat het inderdaad sprankelend voetbal wordt (en dat Spanje na een 2-2 gelijkspel de overwinning binnenrijft met penalties ;-)).

Foto: GloriaGarcía