5 niet te missen boeken: vakantielectuur voor de wijnliefhebber!

5 niet te missen boeken: vakantielectuur voor de wijnliefhebber!

Het is volop vakantie en ik wou hier toch nog een paar titels meegeven die ik verslonden heb en voor de wijnminnekozer (of gewoon liefhebber van lekker ruikend proza) zeker aan te raden zijn:

 1. Sarah-Kate Lynch, De smaak van champagne (met dank aan Kaat voor het uitlenen van dit sprankelende boek dat ik in een sneltreinvaart achterover heb geklokt. Dit is echt zwembadlectuur met een fris glaasje bubbels aan je zijde.)
 2. Nicolaas Klei, Over de tong (sappige wijnverhalen of zoals de achterflap het stelt: “In Over de tong filtert de oprechte wijndilettant Nicolaas Klei vaardig het droesem uit de overvolle zakken van wijnkennis.” Ideaal als je met een stel koters op vakantie gaat en je je aandacht er maar met korte tussenpozen kan bijhouden.)
 3. Eric Arnold, First Big Crush (Wil je weten hoe het er echt aan toe gaat in een wijnmakerij? Wel volg dan eens de avonturen van Eric Arnold die als een totale dummie te keer gaat in een wijnmakerij in Nieuw-Zeeland. En goed nieuws, na het lezen van dit boek ben je volledig verlost van al die beloftevolle charmes van zelf een wijngaard aanleggen en wijn maken. Ik was een verlost man na het lezen van dit kleinood.)
 4. Kermit Lynch, Adventures on the Wine Route (deze MOET je gewoon gelezen hebben, geen ontkomen aan. Dit boek is er zo één die ik elke vakantie wel eens herlees. Ook verkrijgbaar in Nederlandse vertaling onder de titel “Avonturen op de wijnroute – een wijnkoper reist door Frankrijk”.)
 5. Don & Petie Kladstrup, Wine and War: The French, the Nazis and France’s Greatest Treasure (ook verschenen in het Nederlands “Wijn & Oorlog. De Fransen, de nazi’s en de strijd om Frankrijks’ nationale schat”. Of hoe champagne de verzetstrijders hebben geholpen…Heroïsche verhalen over wijnboeren tijdens de wereldoorlog. Ook zo’n bladzijdendraaier -of is dit een slechte vertaling van “pageturner”-.)
(Visited 67 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. ;-)tja, ik vond het ook een echt vakantieboek en zo leuk omdat je het op 1 lange, lome zomerse zondag kan uitlezen, kinderen in het zwembadje in de tuin en zalig in de schaduw van onze boom zittend!
  uiteraard met een glaasje sprankel in de nabijheid …

 2. ‘tot op de bodem’ het tweede boek van nicolaas klei is ook zo’n aanrader!
  ‘in alfabetisch gerankschikte, korte en erudiete verhaaltjes komt alles aan bod, van Afdronk en Argentinië tot Wijnkaart, Zuid-Afrika en Zunigheidsdopjes”
  een boek dat een jaar lang bij ons in het kleinste kamertje van het huis op de ‘boekenplank’ aldaar heeft gelegen…
  een quote: “Telefoonnummer Fijn, inside-information van de expert: de belangrijkste kwaliteitsaanduiding op het etiket is de naam van de wijnboer. maar welke namen, welke wijnboeren zijn goed? Zelfs als je er kritisch vanuit gaat dat slechts 5 of 2 of een 1/2 procent echt super is, dan is dat nog een Telefoonboek vol, op de wijnwereldbevolking. Telefoonboek. Dat is het antwoord. Vijf over halfacht, moe van het werk, eten gekocht, nu nog wijn. maar welke? kijk of er eentje bij is met een telefoonnummer op het etiket … het is geen waterdichte garantie, maar het zegt in ieder geval dat de wijnboer trots is op z’n wijn. want dat telefoonnummer zet hij er niet bij om uitgescholden te worden; hij verwacht vragen over kwantumkortingen, importvoorwaarden, interviews met de wijnpers. wijn met een stem.”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vlaamse Wijnblogdagen XI – Over speelse honden en gerijpte aroma’s (Deel I) - [...] 5 niet te missen boeken: vakantielectuur voor de wijnliefhebber [...]

Leave a Reply